MTB Tips: Langdurige avonturen op de mountainbike

Een uitdagende mountainbiketocht kan soms behoorlijk intensief zijn. In Vlaanderen zijn er maar liefst 7.000 kilometer aan duidelijk gemarkeerde mountainbikeroutes beschikbaar. Sport Vlaanderen streeft ernaar om in elke provincie een uitgebreide marathonroute aan te bieden. Hieronder lichten we er drie uit.

1. Bos, duinen en strand – West-Vlaanderen


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be

Langs de kust vind je een uitgebreid mountainbikenetwerk van 425 kilometer. De marathonroute (108 km) van De Panne naar Middelkerke toont de diverse natuurpracht aan zee. Bijna de helft van de route is onverhard, en je kunt je avontuur beginnen bij het bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne. De Olmendreef leidt je rechtstreeks naar het Calmeynbos, vanwaar het Artiestenpad je naar de Noordduinen in Koksijde brengt. Bij de Hoge Blekker sta je op het hoogste punt aan de kust. Door de beschermde duingebieden kun je niet overal mountainbiken, maar de route voert je langs verrassende plekken waar dat wel mogelijk is, zoals het sportpark Hazebeek in Oostduinkerke. Je doorkruist zanderige duinen en passeert iconische plekken zoals het sluizencomplex Ganzenpoot en de IJzer. In Middelkerke waag je je op het strand en trotseer je de wind. Deze route stelt je uithoudingsvermogen op de proef tot het uiterste!

Marathonroute De Kust


2. Onverharde paden in overvloed - Limburg


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be

Het Nationaal Park Hoge Kempen behoeft geen introductie meer. Dit natuurgebied strekt zich uit over tien gemeenten en biedt 200 kilometer aan mountainbikeroutes, met acht duidelijk aangegeven lussen. De kroonjuweel is de marathonroute (85 km) van Maaseik naar Lanaken. Tijdens deze tocht fiets je door bossen en uitgestrekte heidevelden, geniet je van prachtige vergezichten en kun je zelfs wilde dieren tegenkomen. Het wordt stevig trappen op de zandige heide, de steile hellingen, de losse steenpartijen en de uitdagende singletracks. Een uitstekende vertreklocatie is de toegangspoort Mechelse Heide, gelegen aan de Joseph Smeetslaan 280 in Maasmechelen.

Marathonroute Nationaal Park Hoge Kempen


3. De Skiberg op – Antwerpen


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be

Het mountainbikenetwerk van de Antwerpse Kempen beslaat bijna 500 kilometer aan prachtige fietspaden. De regio waar Wout van Aert zijn vaardigheden heeft ontwikkeld. De marathonroute (107 km) kronkelt door de bossen en over onverharde wegen. De Kempense Heuvelrug vormt geen obstakel voor de meer ervaren mountainbikers. De route voert je zelfs over de Skiberg in Herentals, waar in de jaren '70 beginners uit heel Vlaanderen leerden skiën op deze 21 meter hoge heuvel. Tegenwoordig zijn het mountainbikers die hier hun vaardigheden testen. De marathonroute in de Kempen begint het best bij Sport Vlaanderen, Vorselaarsebaan 60 in Herentals.

Marathonroute De KempenLees verder: 10 mooiste mountainbikeroutes van België