MTBRD Logo

Gedragscode voor mountainbikers

Bron: mbfvlaanderen

1. Ik heb het grootste respect voor andere gebruikers

Wandelaars, ruiters en andere recreanten zijn net als wij natuurliefhebbers en genieten van dezelfde omgeving. Het is daarom belangrijk om elkaar te respecteren en ons vriendelijk en hoffelijk te gedragen. Een goeiedag, een glimlach, vertragen, afstand houden, aan de kant gaan, het is niet veel, maar het maakt een enorm verschil! Het bevordert het imago van de mountainbiker en de duurzaamheid van onze sportbeleving.


Afb.: Ⓒ mbfvlaanderen.be

2. Ik blijf op de bestaande paden en respecteer de natuur rondom mij

Het is onze verantwoordelijkheid als mountainbiker om onze impact op de natuur te minimaliseren, en daarom niet van de bestaande paden af te wijken of nieuwe paden te creëren zonder toestemming van de eigenaar of beheerder. Naast de negatieve effecten die dit heeft op de natuur (erosie, vernieling van vegetatie, verstoring van dieren enz.), is het ook rampzalig voor onze relatie met de terreinbeheerders die ons de toegang tot hun gebied gunnen. De aanleg van nieuwe paden moet gebeuren in goed en doordacht overleg met ons, de overheid, de terreinbeheerders en andere belanghebbenden.


Afb.: Ⓒ mbfvlaanderen.be

3. Ik laat geen afval achter

Het lijkt voor de hand liggend want het maakt deel uit van het respecteren van de natuur, maar toch benadrukken we het: elke verpakking, papier of wat dan ook dat je meeneemt onderweg neem je ook mee terug naar huis, zonder uitzondering!


Afb.: Ⓒ mbfvlaanderen.be

4. Ik respecteer privé-eigendommen en verboden gebieden

Sommige gebieden zijn omwille van ecologische redenen of privé-bezit niet of slechts beperkt toegankelijk en als mountainbikers dienen we deze afsluitingen te respecteren. Indien we dit niet doen snijden we in ons eigen vlees, aangezien dit leidt tot frustraties bij eigenaars en terreinbeheerders waardoor ze in de toekomst medewerking weigeren of hun gebied volledig afsluiten. Als we een positieve relatie willen uitbouwen met eigenaars en terreinbeheerders, en hierdoor meer mogelijkheden voor onze sport kunnen uitbouwen, moeten we respect opbrengen voor de regels.


Afb.: Ⓒ mbfvlaanderen.be

5. Ik ben ambassadeur van deze gedragscode en promoot duurzaam en verantwoorde mountainbiken

Raap eens wat afval op, neem eens een paar minuten de tijd om een dode tak op het pad weg te nemen, zeg goeiedag tegen elke persoon die je in de natuur tegenkomt: zoveel kleine handelingen die het verschil kunnen maken! Elke dag, bij elk uitstapje, maar ook bij familie of op het werk zijn we ambassadeurs en promoten we een duurzame en verantwoorde beoefening van onze sport.


Afb.: Ⓒ mbfvlaanderen.be