Regio

Steunen

Gravelbike

Tekstfragment: gravelbike.be

Gravelbikes hebben heel wat te bieden. Ze zijn ‘robuuster’ dan een racefiets, meer ‘ontspannen’ dan een cyclocrosser en ‘sneller’ dan een mountainbike. Gravelbikes zijn een interessant alternatief voor fietsers die zowel op de weg als offroad willen rijden.

Je kiest graag voor mooie ritten doorheen de natuur, weg van de drukte en de auto’s. Leuk, maar tijdens zo’n fietstochten kom je regelmatig een slecht stuk (beton)weg tegen, kasseien, een gravel- of bospad, een onverhard wegje, een lichte singletrack, noem maar op…. Met een standaard racefiets is het niet altijd evident erdoor te rijden, laat staan comfortabel. Je racefiets is daar niet voor gemaakt en je kan je materiaal (en jezelf) beschadigen. Ook al doen leuke actiefilmpjes het tegendeel vermoeden, een racefiets is niet ideaal voor dit soort wegen.Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be

Een gravelbike daarentegen is hiervoor gemaakt. Het is dat type fiets waarmee je comfortabel in alle omstandigheden de meest uiteenlopende ondergronden aankan. Hun aanpassingsvermogen, veelzijdigheid en stevigheid maken ze tot de perfecte fiets voor woon-werkverkeer, een ideale tour- of avonturenfiets, een fantastische fiets voor al je (winter)trainingen of gewoon die ene fiets waarmee je simpelweg elk terrein de baas kan.
Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be

Gravelroutes

Algemeen kan gesteld worden dat de meeste mountainbikeroutes in Vlaanderen geschikt zijn voor gravelbikes. De routes hier op MTBRouteDatabase.be die een "techniek"-beoordeling hebben van 3 sterren of lager kunnen beschouwd worden als gravelbike-proof.
Je kan deze routes hier makkelijk en snel opzoeken.


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be

Heb je een GPS-toestel? Trek erop uit met de gravelbike en laat je inspireren door dit overzicht van gravelpaden op onderstaande map:Aangeboden door gravelmap.com