10 mooiste mountainbikeroutes van België – Deel 1

Het is geen geheim dat België prachtige mountainbikeroutes heeft. Wij willen graag onze top tien van de mooiste mountainbikeroutes in België delen met jou. Sommige routes zijn bewegwijzerd, terwijl andere met behulp van een GPS-toestel of smartphone app moeten worden gevolgd. Wat ze wel gemeen hebben, is dat ze gegarandeerd een geweldige ervaring zullen opleveren.


Spa - Afb.: mtbroutedatabase.be

Spa

Meer dan thermen en bronwater
Voor degenen die nog nooit eerder met de mountainbike de paden rond Spa verkend hebben, raden wij sterk aan om dat eens te doen. In het hart van de Ardennen, in de provincie Luik, is mountainbiken in een prachtige omgeving een heerlijke ervaring. Waar je ook rijdt in en rond Spa, je zal bijna altijd in de bossen zijn. Veel van de trails hebben een heerlijke flow die afwisselt met pittige afdalingen, snelle bochten of steile beklimmingen. Technische paden, grote stenen, boomwortels, switchbacks... Spa heeft het allemaal. Na afloop kan je ontspannen in de beroemde thermen van het stadje.


Spa - Afb.: mtbroutedatabase.be

Ontdek de routes in Spa hier.

Genk

Kronkelen tot je duizelig wordt
Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar in en rond Genk zijn er veel singletrails te vinden. Het enige hoogteverschil in deze streek van Limburg is afkomstig van oude mijnterrils, maar er zijn tal van bossen. Veel van de paden zijn aangelegd door lokale mountainbikers en hebben zoveel bochten en afwisseling dat je er duizelig van kunt worden. Hoewel je niet veel hoogtemeters rijdt, kan het constante draaien, keren, accelereren en stoppen aardig wat energie kosten. Een extra voordeel is dat de bosbodem en het Limburgse zand wel tegen een beetje regen kunnen. De trails rond Genk zijn dan ook in alle weersomstandigheden prima te rijden.


Genk - Afb.: mtbroutedatabase.be

Ontdek de routes in Genk hier.

Seraing

Over boomwortels en bergriviertjes
In en rond Seraing zijn er zoveel trails en bossen dat een uitstap altijd de moeite waard is. Met plaatsnamen als Roche aux Faucons, Sart Tilman en Boncelles, weet je dat er ook voldoende hoogtemeters zijn. Het beste is om te beginnen bij het Olympisch zwembad van Seraing. Hier worden je mountainbike vaardigheden al meteen flink op de proef gesteld in een klein bosje achter het zwembad. Vervolgens gaat het door de regio rond de Universiteit van Luik en door de prachtige bossen en het beste wat de Condroz te bieden heeft.


Seraing - Afb.: mtbroutedatabase.be

Ontdek de route in Seraing hier.

Sart-Tilman

Klimmen en dalen langs Ourthe en Maas
We blijven in de buurt van Luik, maar verkassen nu naar Sart Tilman. Net buiten het centrum van Luik ligt een klein paradijs van paden, beekjes, rotsen, machtige bossen en oude kastelen. Het hele gebied wordt doorkruist door de Maas en de Ourthe, ingesloten door het Bois de la Neuville, het Bois de la Marchandise d'Arras, het Bois de Nomont en een heuvelrug aan de stadskant van Luik. De Ourthe en de Maas hebben hun stempel gedrukt op deze regio en creëerden uitdagende klims en kronkelende afdalingen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hoogtemeters gaan snel voorbij, korte steile beklimmingen worden gevolgd door technische afdalingen. Er zijn paden voor elk niveau in de hele streek, het is er rustig en er zijn kilometers te maken. Het is aangeraden om een GPS mee te nemen, aangezien de bewegwijzering van de routes niet optimaal is.


Sart-Tilman - Afb.: mtbroutedatabase.be

Ontdek de route in Sart-Tilman hier.

Vlaamse Ardennen

Niet enkel voor wielertoeristen
Voor degenen die een lichtje zien branden bij namen als Foreest, Koppenberg, Oude Kwaremont, Molenberg of Eikenberg, hebben we goed nieuws. Je kan ook de Vlaamse Ardennen ontdekken met de mountainbike. Met een mix van Grote Routepaden, Blosoroutes en wat eigen onderzoek, kun je een alternatieve Ronde van Vlaanderen voor mountainbikers uitstippelen. Rijd vanuit Schorisse off-road de Foreest en in Maarkedal de Varent over. Daarna wordt het parcours zeer grillig en volgen de hellingen elkaar snel op. De Koppenberg leidt je naar het prachtige Koppenbergbos, waar je snel richting Elenebos, Zulzeke en Kwaremont gaat. De afsluiter krijg je in de vorm van het Kluisbergbos en het Muziekbos. De steile valleiwanden en diep ingesneden dalen halen het laatste restje energie uit je lichaam.


Oude Kwaremont - Afb.: mtbroutedatabase.be

Ontdek de routes in de Vlaamse Ardennen hier.