MTBRD Logo

Bikepark geopend in Neeroeteren (Maaseik)

09-07-2023 - In Neeroeteren, bij Maaseik, is vorige zaterdag het bikepark geopend dat te vinden in de groeve in Waterloos. Harry en Stefan Everts hebben er voorheen motorcross beoefend. Met behoud van de sporen van het oude circuit en met oog voor de natuur, is er nu een fietsparcours gecreeerd. Tegelijkertijd worden schapen ingezet om de Japanse Duizendknoop, een invasieve plantensoort, te bestrijden.


Afb.: Ⓒ vrtnws

Het nieuwe bikepark in de groeve in Waterloos in Maaseik heeft zijn deuren geopend. Elke dag zijn fietsers welkom van 8 tot 22 uur om te genieten van ontspannende recreatie. Bij de ontwikkeling van het park was Mountainbikeclub OMC betrokken, waardoor zowel avontuurlijke fietsers als de club aandacht hebben gekregen. Techniek- en uithoudingsoefeningen zijn geïntegreerd. "Met steile hellingen en natuurlijke hindernissen die zorgen voor verschillende hoogteverschillen, biedt het park de ultieme techniektraining, een unicum in Vlaanderen," zegt Marc Vereecken (N-VA), schepen van Sport.
Het nieuwe bikepark biedt tevens de mogelijkheid om verder te fietsen in de Duinengordel of het Nationaal Park Hoge Kempen, waarbij je meer dan 100 km door bossen en natuur kunt verkennen. Er zijn ook wandelpaden gecreeerd, en dit alles met respect voor de natuur. "Om fietsen in de natuur mogelijk te maken, hebben we nauw samengewerkt met het Agentschap voor Natuur en Bos. We hebben gekozen voor een benadering waarbij de natuur prioriteit heeft, maar tegelijkertijd wordt verzoend met maximale recreatiemogelijkheden," aldus Johan Tollenaere (Open VLD), de burgemeester.

Schapen

Een opmerkelijk aspect van het bikepark in Neeroeteren is de aanwezigheid van een kudde schapen. "De schapen zijn ingezet om de Japanse Duizendknoop te bestrijden, een invasieve plantensoort die hier in het park groeit," legt schepen Vereecken uit. "Als je de schapen hier twee keer per jaar een week laat grazen, zou het mogelijk zijn om na 4-5 jaar de duizendknoop te elimineren."

Het project ontving een bedrag van 56.388 euro aan plattelandsmiddelen. "Europa heeft de helft van dit bedrag gefinancierd, terwijl de Provincie Limburg en de Vlaamse Overheid het andere deel hebben bijgedragen," verklaart gedeputeerde Inge Moors (CD&V).

Bron: vrtnws

Voorbereidende werkzaamheden gestart voor bikepark in Neeroeteren
MTB Route Duinengordel
MTB Route Nationaal Park Hoge Kempen