MTB-Tips: Wat neem je mee op een mountainbiketocht?

Tekst: decathlon.be

Ben je recent begonnen met mountainbiken, dan duikt voor elke tocht dezelfde vraag op: welk materiaal moet je meenemen als je gaat mountainbiken?

Welk materiaal heb je nodig voor eventuele reparaties? Welke bescherming moet je dragen om je veiligheid te garanderen? Wat moet je doen om honger te vermijden? Voor je het weet zit je aan een hele waslijst met dingen die je op je fiets moet meenemen.


Afb.: mtbroutedatabase.be

Om je te helpen de juiste keuzes te maken, vind je hier een checklist met spullen die je zeker bij je moet hebben.

➤ MATERIAAL VOOR JE MTB

Zelfs al heb je een nieuwe of goed onderhouden MTB, in deze sport blijft materiaalpech altijd mogelijk door de ondergrond waarop je fietst. Door stenen, doornen of boomwortels is een lekke band of kettingbreuk zo gebeurd.

Om veilig terug thuis te raken kan je dus beter het nodige reparatiemateriaal bij je hebben. Wat je zeker moet meenemen:

- een handpomp: hiermee kan je je banden weer oppompen en je tocht in alle gemak afronden. Meer nog, met goed opgepompte banden rij je ook comfortabeler, omdat je zo gemakkelijker obstakels neemt.

- een reservebinnenband: lekke banden zijn schering en inslag bij het mountainbiken, vaak veroorzaakt door snakebites. Dat kan je het snelst verhelpen door de binnenband te vervangen. Vandaar de noodzaak om er altijd een bij de hand te hebben.

- een reparatiekit: die bestaat meestal uit bandenlichters, bandenplakkers, lijm en een stukje schuurpapier om je binnenband te maken. Om een nieuwe band op te leggen, heb je enkel de bandenlichter nodig. De rest is optioneel als je een reserveband bij je hebt.

- een multitool: hiermee kan je alle nodige aanpassingen doen tijdens je rit. Een multitool is licht en veelzijdig, en kan je helpen om de kleine ontregelingen aan je fiets onderweg bij te stellen.

- een kettingpons en snelschakels: ben je gevallen of bleef je ketting achter een boomwortel haken, dan is het mogelijk dat ze beschadigd of gebroken is. Met een kettingpons kan je ze probleemloos herstellen, zodat je vlot weer thuis geraakt.

➤ JE UITRUSTING ALS MOUNTAINBIKER

Om ten volle van je tocht te genieten, moet je 3 belangrijke zaken in acht nemen: je comfort, je veiligheid en drank & voeding.


Afb.: mtbroutedatabase.be

1. Comfort

- Fietsbroekje/ondershort: Een fietsbroekje of een ondershort zorgt voor meer comfort op lange tochten. Dankzij het schuimzeem met verschillende diktes heb je minder last van de wrijving tussen je zitvlak en het zadel.

- Handschoenen: Met handschoenen kan je de schokken en trillingen beter opvangen. Bovendien gaan je handen zweten, waardoor ze gemakkelijker van je stuur glijden. Met handschoenen ben je zeker van een stevige greep op het stuur van je MTB.

2. Veiligheid

- Helm: Je helm vormt de beste bescherming tegen schokken. Neem telkens voldoende tijd om te checken of je helm goed op je hoofd staat voor je vertrekt.

- Zonnebril: Deze beschermt je niet alleen tegen het zonlicht, maar komt bij mountainbiken ook van pas om je te beschermen tegen allerlei projectielen (steentjes, modder, insecten) die in je ogen zouden kunnen vliegen.

- Handschoenen: Ook deze beschermen je tegen eventuele overhangende takken, die schrammen kunnen veroorzaken.

- Gsm: Breng vóór je vertrek altijd iemand op de hoogte van de duur van je tocht en check of je gsm voldoende is opgeladen. Zo kan je in geval van pech gemakkelijk iemand bereiken om je te depanneren of weer naar huis te brengen.

- Een kleine verbandset: waterdichte pleisters, ontsmettingsmiddel…

3. Drank en voeding


Afb.: mtbroutedatabase.be

Om voldoende energie te produceren voor het leveren van inspanningen, is het van groot belang om regelmatig te eten en te drinken:

- Drinkbus/Waterzak: Een drinkbus is praktisch, want ze is licht en kan je op je fiets zetten in de bidonhouder. Toch kan je er slechts een beperkte hoeveelheid drank in kwijt, wat een nadeel is als je voor een lange tocht vertrekt. Een waterzak of drinkrugzak heeft als voordeel dat het volume groter is (van 1 tot 3 l) en er ook meer ruimte overblijft voor de rest van de spullen op je checklist.

- Voeding: Granenrepen en energiegels leveren je veel energie en nemen niet te veel plaats in je rugzak in.

Je bent nu helemaal klaar voor je volgende MTB-tochten!

Terug naar overzicht: Tech Zone