MTB-Tips: Wat neem je mee op een mountainbiketocht?

Als je net begonnen bent met mountainbiken, rijst voor elke tocht dezelfde vraag: welk materiaal moet je meenemen als je gaat mountainbiken? Welk materiaal is nodig voor mogelijke reparaties? Welke beschermingsmiddelen moet je dragen om je veiligheid te waarborgen? Hoe kun je voorkomen dat je honger krijgt? Voor je het weet, heb je een uitgebreide lijst met items die je op je fiets moet meenemen.


Afb.: mtbroutedatabase.be

Om je te begeleiden bij het maken van de juiste keuzes, vind je hier een checklist met essentiƫle items die je zeker bij je moet hebben.

➤ MATERIAAL VOOR JE MTB

Zelfs als je een nieuwe of goed onderhouden mountainbike hebt, blijft materiaalpech altijd mogelijk in deze sport, mede door de uitdagende ondergronden waarop je fietst. Stenen, doornen en boomwortels kunnen lekke banden of kettingbreuken veroorzaken.

Om ervoor te zorgen dat je veilig terugkeert, is het verstandig om reparatiemateriaal mee te nemen. Hier is wat je zeker moet meenemen:

* Een handpomp: hiermee kun je je banden oppompen en je tocht comfortabel afronden. Goed opgepompte banden helpen je ook bij het gemakkelijker overwinnen van obstakels.

* Een reservebinnenband: lekke banden zijn vrij gebruikelijk bij mountainbiken, vaak als gevolg van zogenaamde "snakebites." Het snelste en eenvoudigste is dan om de binnenband te vervangen, daarom is het altijd handig om een reserve bij je te hebben.

* Een reparatieset: meestal bestaande uit bandenlichters, bandenplakkers, lijm en een stukje schuurpapier om je binnenband te repareren. Als je een reserveband bij je hebt, heb je alleen bandenlichters nodig om deze te vervangen. De overige items zijn optioneel.

* Een multitool: dit handige hulpmiddel stelt je in staat om tijdens je rit aanpassingen aan je fiets te doen. Multitools zijn licht en veelzijdig en kunnen je helpen bij het onderweg aanpassen van kleine problemen aan je fiets.

* Een kettingpons en snelschakels: in het geval van een valpartij of wanneer je ketting vast komt te zitten achter een boomwortel, kan deze beschadigd raken of breken. Met een kettingpons kun je de ketting eenvoudig repareren, zodat je probleemloos thuis kunt komen.

➤ JE UITRUSTING ALS MOUNTAINBIKER

Om volop te genieten van je mountainbiketocht, is het belangrijk om rekening te houden met drie cruciale aspecten: comfort, veiligheid, en hydratatie en voeding.


Afb.: mtbroutedatabase.be

1. Comfort

* Fietsbroekje/ondershort: Een fietsbroekje of ondershort verbetert het comfort tijdens lange ritten. De ingebouwde zeem met verschillende diktes vermindert wrijving tussen je zitvlak en het zadel.

* Handschoenen: Handschoenen absorberen schokken en trillingen, en voorkomen dat je handen door zweten van het stuur glijden, waardoor je een stevigere grip hebt op je MTB-stuur.

2. Veiligheid

* Helm: Een helm biedt optimale bescherming tegen valpartijen. Zorg er altijd voor dat je helm correct op je hoofd zit voordat je vertrekt.

* Zonnebril: Een zonnebril beschermt niet alleen tegen fel zonlicht, maar is ook handig bij mountainbiken om je ogen te beschermen tegen mogelijke projectielen zoals steentjes, modder en insecten.

* Handschoenen: Handschoenen beschermen je ook tegen takken die overhangen en schrammen kunnen veroorzaken.

* Mobiele telefoon: Laat altijd iemand weten hoe lang je tocht zal duren en zorg ervoor dat je telefoon voldoende is opgeladen. Hierdoor kun je in geval van pech eenvoudig contact opnemen met iemand om hulp te vragen of om terug naar huis te worden gebracht.

* Eerstehulpkit: Een kleine EHBO-set met waterbestendige pleisters, desinfectiemiddel, enz.

3. Hydratatie en voeding


Afb.: mtbroutedatabase.be

* Bidon/Waterzak: Een bidon is handig en kan in de bidonhouder op je fiets worden geplaatst. Maar voor langere tochten is een waterzak of drinkrugzak gunstig vanwege de grotere capaciteit (1 tot 3 liter) en het extra ruimtebeslag voor andere benodigdheden op je checklist.

* Voeding: Graanrepen en energiegels bieden een energieboost zonder veel ruimte in je rugzak in te nemen.

Nu ben je helemaal klaar voor je volgende mountainbiketochten!

Terug naar overzicht: Tech Zone