MTB-Techniek: Mountainbiken voor beginners in 5 stappen

Tekst: bikester.be

Wil je de betegelde straten, vervuilde lucht en geasfalteerde wegen van de stad inruilen voor heuvels, trails en natuur? Begin dan met mountainbiken! België is het ideale land om de mountainbike sport te ontdekken. Met duizenden kilometers aan mountainbike routes voor zowel beginners als gevorderden verspreidt over alle provincies, is er altijd wel een gave track bij jou in de buurt.


Afb.: mtbroutedatabase.be

Test je uithoudingsvermogen met cross country mountainbiking, ervaar de opwinding van downhill rijden of ontdek mooie trails met een elektrische mountainbike. Maar hoe begin je deze adrenalineverhogende sport? Lees hier de 5 beginnertips, en maak de eerste stappen op weg naar jouw mountainbike avontuur.

Kies de juiste fiets

Vanzelfsprekend is het belangrijk om een goede mountainbike aan te schaffen. Er zijn vele verschillende soorten, maten en modellen beschikbaar. Van hardtails en full suspension MTB’s tot crosscountry en fatbikes. Bedenk goed welke discipline van de sport je het gaafst vindt en pas je keuze hierop aan. Vraag eventueel advies aan een expert.

Bereid je goed voor

Voordat je jouw nieuwe stalen ros uit probeert voor de eerste keer, is het verstandig je in te lezen over de basisvaardigheden van het mountainbiken. Er zijn vele artikelen te vinden op internet of Youtubefilmpjes met ervaren rijders die goede tips geven. Probeer daarnaast je nieuw fiets eerst een keer uit op de straat, voordat je hem op volle snelheid de heuvel afrijdt of in de bergen meeneemt.

Tips om te remmen

Wanneer je een beginnende mountainbiker bent, heb je de neiging om langzaam te rijden en constant je remmen in te houden. Te langzaam rijden kan echter juist gevaarlijke situaties opleveren. Als je sneller gaat, is het een stuk eenvoudiger om je balans te houden wanneer je over kleine obstakels heen rijdt en om controle over het stuur behouden. Daarnaast is het belangrijk om voornamelijk met je achterrem en te remmen, en je voorrem vooral als hulprem te gebruiken. Zet nooit alleen kracht op je voorrem, dat kan tot ongelukken leiden, en probeer remmen in een bocht te vermijden. Tot slot is het goed om te onthouden, dat als je hard op je rem drukt, je een beetje naar achter moet hangen.


Afb.: mtbroutedatabase.be

Tips voor 'uphill'

'Uphill' is even doorbijten en vergt ontzettend veel energie. Maar toch kun je ook hier juist veel plezier uithalen. Test jezelf, je uithoudingsvermogen en je doorzettingsvermogen. Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Ga je een berg of heuvel op, schakel dan naar een lagere versnelling. Begin langzamer te trappen voordat je schakelt, zodat de druk op je ketting niet te groot wordt. Daarnaast is het aan te raden om op je zadel te blijven zitten, hoewel je misschien de neiging hebt om te gaan staan. Leun naar voren en blijf doortrappen, ook al is de trail hobbelig of met bedekt met stenen.


Afb.: mtbroutedatabase.be

Tips voor 'downhill'

Niet veel dingen in het leven geven je zo’n opwindend en vrij gevoel als op volle snelheid van een berg of heuvel afrijden. Wanneer het voorwiel losraakt van de ondergrond en je langzaam naar voren valt is een onbeschrijflijk gevoel. Waar moet je aan denken bij downhill rijden? Schakel naar een hogere versnelling, zodat de ketting er niet afvalt en zodat je als je vaart minder eenvoudig weer kan beginnen met trappen. Neem een ontspannen houding aan, zodat je schok kan absorberen wanneer je over een obstakel gaat bijvoorbeeld. Houd beide trappers parallel aan de grond en zorg dat je concentratie optimaal is!


Afb.: mtbroutedatabase.beKies hier een mountainbike-route op basis van locatie, conditie en techniek.

Terug naar overzicht: Tech Zone