MTBRD Logo

MTB-Techniek: Mountainbiken voor beginners in 5 stappen

Verlang je naar ontspanning weg van de betegelde stadsstraten, de vervuilde lucht en het geasfalteerde wegennet naar de weidse heuvels, uitdagende trails en de prachtige natuur? Dan is het moment om te beginnen met mountainbiken! Belgie biedt het perfecte terrein om de wereld van het mountainbiken te verkennen. Met duizenden kilometers aan mountainbikeroutes, geschikt voor zowel beginners als gevorderden, verspreid over alle provincies, is er altijd een avontuurlijke route te vinden in jouw nabijheid.


Afb.: mtbroutedatabase.be

Ga de uitdaging aan en test je uithoudingsvermogen met cross country mountainbiken, geniet van de opwinding van downhill rijden, of verken prachtige trails met een elektrische mountainbike. Maar hoe start je met deze opwindende sport? Hier zijn vijf handige beginnertips om je op weg te helpen naar jouw mountainbike-avontuur.

Kies de juiste fiets

Het spreekt voor zich dat het essentieel is om een kwalitatieve mountainbike aan te schaffen. Er zijn talloze varianten in verschillende formaten en modellen beschikbaar, varierend van hardtails tot full suspension MTB's, en van crosscountry tot fatbikes. Bedenk zorgvuldig welke tak van de sport je het meest aanspreekt en baseer je keuze hierop. Indien nodig kun je ook deskundig advies inwinnen bij een expert.

Bereid je goed voor

Voordat je je splinternieuwe mountainbike voor de allereerste keer uitprobeerd, is het raadzaam om jezelf vertrouwd te maken met de basisvaardigheden van het mountainbiken. Er zijn tal van online artikelen en YouTube-video's beschikbaar met waardevolle tips van ervaren rijders. Daarnaast is het een goed idee om je nieuwe fiets eerst even op straat uit te proberen voordat je vol gas de heuvel af suist of de bergen intrekt.

Tips om te remmen

Als beginnende mountainbiker bestaat de neiging om traag te rijden en voortdurend de remmen te gebruiken. Ironisch genoeg kan langzaam rijden juist gevaarlijke situaties veroorzaken. Een hogere snelheid maakt het makkelijker om je balans te behouden bij het overwinnen van kleine obstakels en om het stuur onder controle te houden. Bovendien is het cruciaal om vooral de achterrem te gebruiken en de voorrem als ondersteuning te beschouwen. Het is riskant om enkel de voorrem krachtig in te knijpen, wat tot ongelukken kan leiden, en probeer remmen in bochten te vermijden. Tot slot, onthoud dat wanneer je krachtig op de rem drukt, je een beetje naar achteren moet leunen voor stabiliteit.


Afb.: mtbroutedatabase.be

Tips voor 'uphill'

Het beklimmen van een helling vergt doorzettingsvermogen en kost flink wat energie, maar juist hier kun je veel plezier beleven. Daag jezelf uit en test je uithoudingsvermogen. Er zijn echter enkele overwegingen om in gedachten te houden. Wanneer je een berg of heuvel beklimt, schakel dan naar een lagere versnelling. Begin rustig met trappen voordat je overschakelt, om te voorkomen dat er te veel druk op je ketting komt te staan. Bovendien is het aan te raden om op het zadel te blijven zitten, ook al is de verleiding groot om te gaan staan. Leun iets naar voren en blijf doortrappen, zelfs als het pad hobbelig is of bezaaid met stenen.


Afb.: mtbroutedatabase.be

Tips voor 'downhill'

Er zijn maar weinig dingen in het leven die je hetzelfde opwindende en bevrijdende gevoel geven als met volle snelheid van een berg of heuvel af te dalen. Het moment waarop het voorwiel de grond loslaat en je voorzichtig naar voren helt, is ronduit onbeschrijflijk. Wat moet je in gedachten houden bij downhill rijden? Schakel naar een hogere versnelling om te voorkomen dat de ketting eraf valt en zodat het moeilijker wordt om te trappen als je snelheid wint. Neem een ontspannen houding aan, zodat je schokken kunt absorberen wanneer je over obstakels gaat. Zorg ervoor dat beide pedalen parallel aan de grond staan en houd je concentratie op het hoogste niveau!


Afb.: mtbroutedatabase.beKies hier een mountainbike-route op basis van locatie, conditie en techniek.

categorie ico Terug naar overzicht: Tech Zone