Balense natuur ontsloten met knuppelpad en mountainbikeroute

06-05-2024 - In een initiatief geleid door het Agentschap Natuur en Bos (ANB) worden nieuwe natuurbeheerplannen voor de adembenemende natuurgebieden Scheps, Straalmolen en Most-Keiheuvel gelanceerd. Deze plannen zijn niet alleen gericht op het behoud van biodiversiteit en bescherming van kwetsbare soorten, maar leggen ook de nadruk op recreatieve mogelijkheden. Naast de uitbreiding van bestaande wandelroutes, wordt er nu ook gewerkt aan een permanente mountainbikeroute.


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be

Scheps, gelegen in het zuiden van de gemeente Balen tussen de kernen van Balen en Olmen, wordt grotendeels omarmd door het Natura 2000-netwerk, een speciale Europese beschermingszone voor kwetsbare natuur. Het Agentschap Natuur en Bos heeft plannen om een uitgestrekt, halfopen natuurlijk valleilandschap te creƫren, met een moeras als centraal punt. En natuurlijk is het de bedoeling dat al deze natuurpracht verkend kan worden. Momenteel zijn behalve de openbare weg Zillendijk alleen wandelaars toegestaan in het gebied. "Historisch gezien zijn de paden in dit gebied beperkt, vooral omdat het centrale gedeelte altijd moeilijk toegankelijk was. Met de uitvoering van het natuurbeheerplan streven we ernaar om de bestaande routes duurzaam te verbeteren. Zo staat onder andere de aanleg van een knuppelpad over de vallei van de Asbeek op de planning", aldus een vertegenwoordiger.
Ook het gebied Most-Keiheuvel, op de grens met Lommel en deel van het Natura 2000-netwerk, wordt onder handen genomen. Hier wordt niet alleen ingegrepen om kwetsbare landschappen te beschermen, maar ook om een aantrekkelijk recreatief aanbod te bieden. "Verscheidene wandelroutes doorkruisen het domein, er is een ruiterroute en er wordt gewerkt aan een permanente mountainbikeroute. Bovendien doorkruist de fietsknooppuntenroute via de Pelterweg het domein dwars door het hart van de natuur."Bron: hln