MTBRD Logo

Stoneman Arduenna: Vanaf 15 april weer klaar om de Ardennen te verkennen op de mountainbike

In een, twee of drie dagen de Belgische Ardennen doorkruisen.

17-03-2024 - De oorsprong van de Stoneman ligt in het Italiaanse Zuid-Tirol, maar door het immense succes daar heeft bedenker Roland Stauder zijn toerbikeconcept ook uitgebreid naar Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Belgie. De laatste variant, Stoneman Arduenna genaamd, biedt bijna 180 kilometer aan routes en 3.900 hoogtemeters voor mountainbikers dwars door de Ardennen. Sinds de lancering van de route in 2020 is het een enorm succes gebleken, en daarom zal het vanaf 15 april van dit seizoen opnieuw te rijden zijn.


Afb.: Ⓒ freepik - Themabeeld

Ontworpen door marathonrijder Roland Stauder

De Stoneman Arduenna, net als alle andere Stoneman-routes in Europa, is het geesteskind van Roland Stauder. Deze marathonrijder heeft bewezen dat hij behoorlijk hard kan fietsen, zoals blijkt uit zijn indrukwekkende palmares: hij werd samen met Thomas Frischknecht eerste in de Transalp van 2001, won de Crocodile Trophy en werd World Cup Marathon-kampioen in 2003, behaalde de tweede plaats in 2004 en werd derde in 2006. Tijdens zijn jaren als professioneel renner fietste deze Zuid-Tiroler naar eigen zeggen jaarlijks meer dan 14.000 kilometer op zijn Tacx in de kelder van zijn huis. "Het was noodzakelijk om goed te kunnen blijven presteren, maar het had natuurlijk niets meer te maken met mountainbiken en de beleving van de natuur," aldus Stauder.
Gezien deze uitspraak is het niet zo verrassend dat het project dat Stauder na zijn professionele wielercarriere startte, de Stoneman Dolomiti, helemaal niet gericht is op competitie, maar juist op recreatie. Deze route, die Stauder in 2014 uitzette in de bergen rond zijn woonplaats Sexten, beslaat 115 kilometer en 4.000 hoogtemeters. Stauder legt uit: "De Stoneman is een uitdaging, maar zonder de stress van een wedstrijd. En omdat het woord 'uitdaging' voor iedereen een andere waarde en betekenis heeft, kun je de Stoneman in een, twee of maximaal drie dagen rijden."

Unieke trofee

In een, twee of drie dagen de Ardennen doorkruisen op je mountainbike? De keuze van duur is aan jou. Maar iedereen die een volledig gestempelde startkaart heeft, ontvangt een door Stauder zelfgemaakte Stoneman-trofee in goud, zilver of brons, afhankelijk van het aantal dagen dat je erover hebt gedaan. En natuurlijk komt de steen die aan die trofee is bevestigd uit de Ardennen.

Voor degenen die startkaarten en ponstangen wat ouderwets en analoog vinden, klopt dat. Maar het is ook een bewuste keuze van Stauder: "Natuurlijk zouden we de start- en controlepunten gemakkelijk kunnen digitaliseren. Maar ik wilde juist een ervaring creeren zonder elektronische apparaten. Geen stress van Strava of problemen met Komoot, maar wel volop genieten van de natuur en sportieve uitdagingen. Daarom is de hele route traditioneel gemarkeerd met bordjes. Omdat een GPS op het stuur eigenlijk overbodig is, kun je je volledig concentreren op het beleven van de route en het verleggen van je persoonlijke grenzen."

Inbreng van lokale mountainbikers

De Stoneman gaat verder dan alleen een marketingconcept. Stauder en zijn team zijn actief betrokken bij het uitstippelen van de routes. Hierbij wordt nauw samengewerkt met lokale mountainbikers. "Lokale bikers zijn van onschatbare waarde voor ons, we zouden echt niet zonder hen kunnen," vertelt Stauder. "Ze kennen hun omgeving als geen ander, weten de beste paden te vinden en kennen de verhalen erachter. Voordat we een route openen, hebben we deze meerdere keren samen met de locals gereden om te controleren of alles klopt. Maar zelfs nadat de route is uitgezet, blijven de mountainbikers uit de regio onmisbaar. Ze houden in de gaten of alle paden nog goed begaanbaar zijn, vervangen eventuele kapotte routebordjes. Ik ben al deze vrijwilligers enorm dankbaar voor hun inzet!"

Ontdek hier de Stoneman Arduenna route.