MTBRD Logo

Nieuwe mountainbiketrails komen eraan in Vresse-sur-Semois, Vielsalm en Luik

03-08-2023 - De Waalse regering begrijpt het belang van officiele mountainbikeroutes.

Meer dan drie jaar geleden werden strengere controles aangekondigd voor het mountainbiken in de Ardennen, nadat bleek dat veel paden illegaal werden gebruikt. In sommige geliefde delen van de regio werden mountainbikers niet met open armen ontvangen. Echter, er is nu een positieve verandering merkbaar. Na het succes van de aangelegde trails in Spa, Esneux-Anthisnes, Bouillon en rondom de Ambleve, zijn er verdere ontwikkelingen op komst. De Waalse regering heeft aangekondigd dat er nieuwe mountainbiketrails zullen worden ontwikkeld in Vresse-sur-Semois, Vielsalm en Luik, waarbij er veel aandacht zal zijn voor het behoud van de natuurlijke waarden.


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be - themabeeld

Mountainbiken illegaal in de Ardennen?

De aantrekkingskracht van de Ardennen met zijn weelderige steile rivierdalen en technische singletracks voor mountainbikers uit binnen- en buitenland is begrijpelijk. Echter, ondanks de aantrekkelijke natuurlijke paden, is mountainbiken in veel gevallen illegaal. Veel van deze paden zijn “sentiers”, wandelpaden in bossen beheerd door de Departement de la Nature et des Forêts (DNF), waarop de ~1 meter-regel van kracht is. Dit betekent dat mountainbikers niet welkom zijn op paden die smaller zijn dan een meter. Dit is vergelijkbaar met sommige Duitse Bundesländer, maar iets minder streng. Een uitzondering op deze regel is dat sentiers die opgenomen zijn in vaste, bewegwijzerde mountainbikeroutes wel toegankelijk zijn.

In de afgelopen jaren is er echter meer handhaving opgetreden, wat een verandering is ten opzichte van de periode waarin dit niet als een probleem werd gezien. Tijdens de coronacrisis werd ook de druk op de natuur in Wallonie duidelijker merkbaar. Daarom voelde het DNF zich genoodzaakt om strenger te handhaven, vooral omdat er op sommige plaatsen ongeautoriseerde trails ontstonden. Hierdoor kwam er na jaren van gedogen een einde aan vrij rijden in de Ardennen. Het aantal mountainbike-evenementen is ook sterk verminderd.

Mountain Bikers Foundation Belgium

Na de aankondiging van strengere naleving van het mountainbikeverbod, reageerde de belangenorganisatie Mountain Bikers Foundation (MBF) Belgium snel met een manifest en petitie, die veel steun kreeg. Hierdoor ontstond er een dialoog met het Departement de la Nature et des Forêts (DNF), lokale politici en leden van het kabinet. Uiteindelijk erkende men het belang van mountainbikers, gezien de grote doelgroep en behoefte aan deze activiteit. Bovendien is de regio sterk afhankelijk van toerisme, dus het weren van mountainbikers zou ook economische gevolgen hebben.

Als gevolg hiervan zijn er in de afgelopen jaren officiele mountainbikeroutes aangelegd in Spa, Esneux-Anthisnes, Bouillon en de Ambleve-vallei (Aywaille). Hiermee volgt men het patroon dat ook in Nederland te zien is: het concentreren van recreatieve groepen in specifieke gebieden en het strikter handhaven van het verbod op plaatsen waar mountainbiken niet is toegestaan. Dit benadrukt het belang van het vinden van een evenwicht tussen het behoud van de natuur en het faciliteren van recreatieve activiteiten, zoals mountainbiken.


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be - themabeeld

Uitbreiding van drie trail centers voor mountainbikers

De Waalse regering investeert 2,6 miljoen euro in drie nieuwe mountainbikegebieden: Vresse-sur-Semois, Vielsalm en Luik. Op elk van deze locaties worden tientallen nieuwe mountainbiketrails ontwikkeld om het mountainbiken en natuurontwikkeling beter te integreren. Hoewel de precieze aard van deze nieuwe routes nog niet volledig bekend is, blijven de Ardennen aantrekkelijk voor een breed scala aan mountainbikers, waaronder crosscountry-, marathon- en trailfietsers, zoals blijkt uit de bestaande opties in Spa, Esneux-Anthisnes, Bouillon en rondom de Ambleve. De toegekende subsidie wordt gebruikt om voorzieningen op te waarderen en aan te leggen op elke locatie, waarbij Vielsalm ook de ski-lift buiten het skiseizoen operationeel zal maken en een pumptrack zal aanleggen naast de mountainbikeparcoursen.
Ondanks het ontbreken van een bekende voltooiingsdatum voor de nieuwe mountainbikeroutes en faciliteiten in Vresse-sur-Semois, Vielsalm en Luik, brengen deze ontwikkelingen een veelbelovende toekomst met zich mee voor mountainbikers in de regio.

Bron: wallonie.be