Mountainbikeverbod in Leibergbos Aarschot vanwege illegale trails en schade aan natuurlijke omgeving

28-03-2023 - De afsluiting van het Leibergbos in Aarschot is momenteel een hot item onder mountainbikers op Facebook. Maar waar gaat het precies over?
Afgelopen week sloot de stad Aarschot het bos op de ‘cinemaberg’ voor fietsers met de boodschap: “Het Leibergbos lijdt onder je wiel”. Op het hoofdpad door het bos loopt ook een officiële Sport Vlaanderen-route: de blauwe route van Aarschot, waar gebruikers de afgelopen dagen zichzelf vastreden op de gigantische houten afsluiting die de toegang tot het bos nu ontzegt aan fietsers. De GPX van de route op de officiële Sport Vlaanderen-website is intussen wel aangepast.


Afb.: Ⓒ Aarschot

De stad Aarschot argumenteert dat “het niet goed gaat met ons Leibergbos”. Er blijft tegenover 2016 nog maar 20% van de ondergroei en voorjaarsbloeiers over, wat volgens de stad te wijten is aan de vele fietsers en BMX'ers die over de bovenliggende boomwortels, bloemen en struiken rijden. Het bos kan dit nu niet meer aan, waardoor het vanaf nu verboden is om in dit bos te fietsen. Wandelaars zijn er nog wel toegelaten, maar dan enkel op de twee hoofdpaden.

Naast het officiële pad hebben bikers heel wat eigen trails aangelegd. Het toegelaten routenetwerk blijft op veel plaatsen ontoereikend, zeker voor de meer avontuurlijke biker. Maar het creëren van eigen trails is onwettelijk, heeft een impact op de natuur en kan ook nefaste gevolgen hebben voor bikers die zich wel voorbeeldig aan de regeltjes houden.
Lobbyorganisatie MBF Vlaanderen, dat bij openbare instanties pleit voor meer mogelijkheden voor mountainbikers, weet dat het afsluiten van het Leibergbos rechtstreeks gelinkt is aan “de wildgroei aan trails die werden aangemaakt zonder overleg met de stad of Sport Vlaanderen”, zo schrijft het in een statement. “De stad Aarschot heeft daarom beslist om de Leiberg tijdelijk wat ademruimte te geven.

Dit verhaal zal ongetwijfeld vervolgd worden...Bekijk hier de aangepaste route van Aarschot.