Politie waarschuwt voor sportapps: “Fietsdieven kunnen te weten komen waar je woont

Bron: nieuwsblad.be

21-01-2022 - In verschillende regio’s in Limburg worden de laatste weken opvallend veel dure mountainbikes en koersfietsen gestolen. “Vermoedelijk kunnen dieven via sportapps achterhalen waar je woont. Let dus op met de info die je deelt”, waarschuwt de politie.


Afb.: Ⓒ strava.com

Strava, Komoot, Trailforks, AllTrails. Als je regelmatig gaat fietsen of mountainbiken, is de kans groot dat u uw prestaties met een van deze sportapps bijhoudt en met andere gebruikers deelt. Maar dat laatste kan ook nadelen hebben. “De laatste weken merken we dat er in onze politiezone opvallend meer fietsdiefstallen zijn”, zegt Bart Voordeckers, korpschef van de politie Lommel. “Het gaat telkens om duurdere racefietsen of mountainbikes die uit tuinhuizen of losstaande garages worden gestolen. Vaak hadden de slachtoffers onlangs hun fietsrit op een sportapp gezet. We vermoeden daarom dat de dieven zo’n apps gebruikten om woonplaatsen van eigenaars van dure fietsen te achterhalen, bijvoorbeeld aan de hand van het begin- en eindpunt van de route. Daarom raden we iedereen aan om geen potentieel riskante informatie via zo’n app te delen en ervoor te zorgen dat je al je volgers ook goed kent.

23.000 euro

Bij een man uit Lommel werden vorige week drie dure fietsen in één keer gestolen. “Dinsdagochtend merkte ik dat de deur van mijn garage, die vijftig meter achter mijn huis ligt, loszat”, vertelt hij. “Binnen zag ik dat drie van mijn vier fietsen gestolen waren, samen met nog wat materiaal. De dieven wisten duidelijk heel goed wat ze deden. Het waren dure fietsen, ik had zelfs een unieke nieuwe demper op mijn mountainbike laten zetten. In totaal hebben ze voor maar liefst 23.000 euro gestolen. Ik heb geen idee hoe ze bij mij zijn uitgekomen. Ik gebruik de app Strava wel, maar heb deze altijd op privé staan. Mijn begin- en eindpunt zijn niet openbaar.

Ook Lommelaar Martijn Maas stelde vorige week donderdag vast dat zijn mountainbike uit het tuinhuis achter zijn woning was gestolen. “Nochtans zat ik in quarantaine thuis, maar ik heb niets van de diefstal gemerkt”, zegt hij. “Ik had mijn nieuwe mountainbike van ruim 2.500 euro nauwelijks een half jaar. Opmerkelijk was dat ze de andere fietsen in het tuinhuis, zoals de elektrische fiets van mijn vrouw, gewoon hebben laten staan. Ook kostbaar tuingereedschap bleef onberoerd, wat toch doet vermoeden dat ze heel specifiek hebben gezocht. Voor de diefstal had ik mijn Strava-account al zo privé mogelijk gemaakt. Mijn volgers zijn alleen mensen die ik ken. Al weet ik natuurlijk dat het dan nog niet waterdicht is.

In de aangrenzende politiezones zien ze een soortgelijke trend. “De laatste week hebben we al drie fietsdiefstallen gehad”, zegt Robert Lehaen van de politie Balen-Dessel-Mol. “Dat de dieven gebruikmaken van sportapps, is zeker een van de pistes die we onderzoeken. Maar het is nog te vroeg om dat met zekerheid te zeggen.” Ook in de politiezone Kempenland (Hechtel-Eksel, Leopoldsburg en Peer) waren er de afgelopen anderhalve week drie diefstallen van duurdere mountainbikes uit tuinhuizen. “De omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar het zou kunnen dat de dieven inderdaad met deze apps werken”, zegt waarnemend korpschef Eric Cenens.

Tips

Wat kunt u doen om te vermijden dat criminelen uw adres te weten komen? “De eenvoudigste oplossing is natuurlijk om geen sportapps zoals Strava te gebruiken”, zegt privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert. “Als je dat toch doet, kun je via de app automatisch het begin- en eindpunt van je route verbergen. Dat is ook niet waterdicht, want zo kunnen ze wel afleiden in welke regio je ongeveer woont als je vaak hetzelfde ritje maakt. Je kunt daarom ook manueel je route pas starten als je al even aan het fietsen bent, om voor voldoende variatie te zorgen.

Nog een tip is om je data enkel te delen met je eigen contacten, die je kent. En geef ook niet je volledige naam, maar bijvoorbeeld enkel de eerste letter van je achternaam. Criminelen kunnen immers ook je adres te weten komen als ze je naam kennen.