Mountainbikeparcours De Dijkenroute werd onlangs in een nieuw kleedje gestoken

Bron: diksmuide.be

27-04-2022 - Grootste wijziging is de stijging van het aantal kilometers waarbij het parcours nu ook het sportpark aandoet inclusief de uitdagende cyclocrossheuveltjes. Samen met Sport Vlaanderen werd het parcours gedigitaliseerd en staat er een nieuw startbord.

De MTB-Dijkenroute dateert van 2004, en start en eindigt ter hoogte van sportcomplex De Pluimen in Diksmuide. Het concept werd bedacht door de twee peters Bart Schapman en Franky Vanoverbeke, beide leden van de Westhoekmountainbikeclub uit Beerst. Zij staan ook in voor de permanente kwaliteitscontrole en bewegwijzering. Het was zonde dat de heuveltjes op sportpark De Pluimen (aangelegd met gerecupereerde grond van de bouw van het complex) niet in het parcours zijn opgenomen. Daar komt nu verandering in.


Afb.: Ⓒ diksmuide.be

Digitale route en nieuw startbord

In samenwerking met Sport Vlaanderen werd de vernieuwde route gedigitaliseerd en kregen we een nieuw startbord. De totale lengte van het parcours bedraagt nu 52 kilometer in plaats van 48 kilometer. De groene lus is ongeveer 40 kilometer lang, de blauwe lus zowat 11,5 kilometer.

Het percentage onverhard terrein werd opgekrikt tot 38%.

Grootste wijzigingen

EXTRA ONVERHARD

- start van de route: integratie onverharde omloop met pittige opwarming op het sportpark.
- zandbakstrook van ongeveer 30 meter lang
- de meest uitdagende heuvels van het cyclocrossparcours

INKRIMPING ONVERHARD

Na het passeren van de brug over de IJzer verloopt het traject rechtdoor via de Kaaskerkestraat richting Frontzate ter hoogte van frituur ’t Spoor en Delhaize. Hierdoor werd het percentage onverharde weg ingekrompen.
EXTRA ONVERHARD

Via Westkustpolder, openbaar bestuur voor lokaal waterbeheer, verkregen we goedkeuring om een onverhard traject in Stuivekenskerke toe te voegen. Onverharde tracés, rechts van de Viconiastraat, lopen net voorbij het O.L.V.-Hoekje tot iets aan buitensportorganisatie Nieuwpoort The Outsider Coast.

VERLENGING TRACE

Einde van de Dijkenroute: na de Einsdijk, Boterdijk en Paddestraat rijden we nu de Galileistraat in richting Beerstblotestraat om vervolgens de terugkeer via Hof Ter Bloemmolens, de IJzerlaan en Sint-Sebastiaanlaan in te zetten. Het tracé Oostendestraat-Grote Dijk-Kleine Dijk werd geschrapt.

Bekijk de route info hier