Deze mountainbikeroute is misschien iets te uitdagend?

Bron: hln.be

17-10-2022 - Mountainbikers die een extra uitdaging zoeken, moeten naar Ronse voor de rode route. Ze is 32 kilometer lang en loopt over het grondgebied Maarkedal van de Spichtenberg naar het Muziekbos. Maar het zijn een steile trap en toegangsmolentjes die het misschien wel te moeilijk maken voor de sportievelingen. Iedereen beseft dat het anders moet, maar voorlopig gebeurt er niets.


Afb.: Ⓒ GEDR

Het was raadslid Marc Bauwens (CD&V) die op de jongste gemeenteraadszitting zijn verbazing uitte over het feit dat hem was gemeld dat de oude voetweg op de Spichtenberg door veel mountainbikers wordt gebruikt. “Op een gegeven moment moet je op die route onder de spoorweg Ronse-Oudenaarde door via een kleine tunnel. Maar om daar te geraken moet je een trap afdalen die levensgevaarlijk is voor de gebruikers, zeker als ze die ook nog eens met de fiets moeten nemen. De trap zelf is immers veel te steil, het niveauverschil van de trappen is bovendien veel te hoog en er is ook geen leuning waaraan men zich kan vasthouden. Het lijkt me toch een noodzaak om daar op zijn minst een stevige leuning te installeren. Bovendien bevinden zich verderop ook nog eens twee draaimolens. Hoe men daar voorbij moet geraken met de fiets is mij ook niet duidelijk. En ik vraag me af of het wel een goed idee is om al die mountainbikers langs zo’n smal pad te sturen.

In aanvraag

Schepen van Sport Filip Meirhaeghe (Open VLD) bevestigde de bezorgdheid van het raadslid en vroeg zich ook af waarom de leuning aan de trap in kwestie nog niet is aangebracht. “Nochtans hebben we in september 2021, een jaar geleden, in het schepencollege beslist om dat te laten doen. De opdracht waar u terecht om vraagt werd dus toen al gegeven. Ik weet niet waarom ze niet is uitgevoerd maar we maken er werk van. Ik zal ook uitzoeken waarom er nog niets is gebeurd. Het is inderdaad een moeilijk passage. Het is wel niet zo dat daar nu tientallen mountainbikers tegelijk voorbijkomen. De trap en de tunnel maken deel uit van de rode mountainbikeroute van de stad Ronse die in 2021 in gebruik is genomen en die aansluit op de blauwe route van Maarkedal. Die routes worden door mountainbikers regelmatig gereden, individueel of in kleinere groepjes maar niet in het kader van een organisatie. Overlast zal er dus niet zijn. Maar we moeten ze wel veilig houden, daar heeft u helemaal gelijk in.


Afb.: Ⓒ GEDR

Ongeduldig

De parcoursbouwer van de rode route is Johan Debisschop van Biking@Ronse. Hij wacht ook al een jaar ongeduldig op een leuning aan de bewuste trap. “We hebben dat probleem gesignaleerd toen we de route hebben uitgetekend. Oorspronkelijk zouden we trouwens een andere weg volgen maar het is de gemeente zelf die ons dit alternatief heeft aangeboden. De trap is inderdaad steil en niet ideaal voor fietsers. Idem voor de molentjes trouwens. Het is overigens niet enkel daar dat er probleempjes zijn. In Saint-Sauveur heeft een Ronsische landbouwer een pad met de wegwijzers gewoon kapotgereden en in het Muziekbos is in de Maneschijnstraat een stuk van het parcours een modderpoel geworden omdat de loop van een bron is verlegd. Ook daar zou een tussenkomst van de technische dienst welkom zijn.

Bekijk de route van Ronse.