Regio

Steunen

Mountainbiken met het hele gezin: Sport Vlaanderen lanceert kindvriendelijke routes

Bron: hln.be

27-03-2021 - Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft samen met Sport Vlaanderen kindvriendelijke mountainbikeroutes gelanceerd. De routes voldoen aan een aantal criteria, waardoor ze geschikt zijn voor kinderen. Verspreid over heel Vlaanderen zijn er 183 mountainbikeroutes; 85 daarvan hebben sinds vandaag het label ‘kindvriendelijk’.


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be

De eerste bewegwijzerde mountainbikeroute van Sport Vlaanderen dateert van 1994. Meer dan 25 jaar later telt Vlaanderen 183 routes en 337 lussen in 209 gemeenten.

"Heel wat ouders zijn, zeker tijdens deze coronapandemie, op zoek naar leuke buitenactiviteiten om samen te doen met hun kinderen", reageert Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA).

"De mountainbikeroutes van Sport Vlaanderen beschikken op dat vlak over heel wat troeven. Naast het wandelen en fietsen bieden ze een leuk alternatief voor gezinnen die wat meer uitdaging zoeken en niet bang zijn om zich vuil te maken."


Criteria

Sport Vlaanderen screende al zijn routes op basis van enkele criteria die een route kindvriendelijk maken.


Afb.: Ⓒ sport.vlaanderen

"De voornaamste zijn één: de afstand van de lus, maximaal 20 kilometer. Ten tweede: de goede berijdbaarheid van de route. En ten derde: extra beleving en faciliteiten op de route, zoals bijvoorbeeld een speelbos of een speeltuin", verduidelijkt Nelis Van Capellen.

Het coronajaar 2020 heeft duidelijk een boost gegeven aan de mountainbikesport. Vorig jaar telden de vijf mountainbike-tellinten die in Vlaanderen opgesteld staan, in totaal 78.000 mountainbikers.

In Herentals passeerden er bijvoorbeeld vier keer meer mountainbikers in december 2020 vergeleken met december 2019, op de route in Maasmechelen ging het om 3,5 keer meer sportievelingen.

Maak hier kennis met de kindvriendelijke mountainbikeroutes.