Digitaal mountainbikevignet Grenspark voortaan verplicht

28-10-2021 - Vanaf nu is een vignet vereist voor iedereen die wil mountainbiken in het Grenspark Kalmthoutse Heide. Het jaarlijkse vignet kost 12 euro en is verplicht voor gebruik op de intensieve lussen. Voor een dagpas betaalt u 5 euro.


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be

Na een jaar van onbezorgd genieten van de nieuwe mountainbikeroutes in het Grenspark Kalmthoutse Heide wordt er nu een toegangsbewijs vereist in de vorm van een digitaal vignet. Personen ouder dan 18 jaar die de single tracks gebruiken, hebben de mogelijkheid om een vignet aan te schaffen via de website van het Grenspark Kalmthoutse Heide.
"Door als natuursporter een vignet aan te schaffen, draag je bij aan het behoud van de omgeving waarin je graag fietst," aldus Martin Groffen, voorzitter van Grenspark Kalmthoutse Heide. Volgens Groffen is een vignet van essentieel belang, gezien de uitdagende tracks met een totale lengte van 27 kilometer die intensief onderhoud vereisen. Vooral nu de populariteit van mountainbiken tijdens de coronacrisis is toegenomen, is frequenter onderhoud noodzakelijk. Het vignet is uitsluitend verplicht voor gebruik op de intensieve lussen of single tracks, namelijk Stoppelbergen (Groen), Wildernissen (Paars), Staartse Heide (Rood), en Volksabdij (Blauw). De openbare wegen en de gele verbindingslus blijven vrij toegankelijk.

Je kunt ook gebruikmaken van de verbindingsroutes en de routes Horendonkse Bossen en Wildertse Duintjes zonder dat je in het bezit hoeft te zijn van een vignet. Deze routes zijn gerealiseerd dankzij de samenwerking tussen Sport Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos, en de gemeenten Kalmthout, Essen, Kapellen en Stabroek.

Het MTB-vignet voor het Grenspark Kalmthoutse Heide is beschikbaar in digitale vorm. Mountainbikers hebben de mogelijkheid om het zelf aan te schaffen via de website van Grenspark Kalmthoutse Heide. Het volstaat om dit digitaal vignet op hun smartphone te kunnen tonen, vergezeld van een identiteitsbewijs. Voor degenen die geen smartphone bezitten, is het tevens verkrijgbaar in papieren vorm om mee te nemen.

Bekijk hier de routes in Grenspark Kalmthoutse Heide.