Regio

Steunen

Veldwachters en politie pakken samen overlast van agressieve mountainbikers in provinciale domeinen aan: “Soms worden we verbaal aangevallen”

Bron: hln.be

06-11-2021 - Verbodsborden staan er niet zonder reden in onze West-Vlaamse provinciale domeinen. Toch lappen sommige mountainbikers die vrolijk aan hun laars. Zo brengen ze argeloze wandelaars in gevaar en dat leidt tot wrevel. Om dergelijke overlast aan te pakken, trokken politie en bijzondere veldwachters er dit weekend voor het eerst samen op uit. “Maar verbaliseren, gebeurt pas na een verwittiging.


Afb.: Ⓒ Hans Verbeke - In de provinciale domeinen, zoals hier dat van de Kemmelberg, op de grens van Kemmel en Dranouter, maken pictogrammen duidelijk wie er toegelaten is.

Twee fietsteams van de politie, een drone in de lucht, enkele bijzondere veldwachters… er was zaterdag duidelijk iets op til in de Westhoek. Het gezelschap was actief op drie provinciale domeinen, achtereenvolgens dat van de Kemmelberg, de Palingbeek en dat van de Gasthuisbossen. Die laatste twee vind je in Zillebeke. “We doen toezicht op de mountainbikers die zich op wandel- en ruiterpaden begeven”, zegt Glenn Verdru, communicatieverantwoordelijke bij de politiezone Arro Ieper. “Die zorgen soms voor conflicten met wandelaars. Het zou niet de eerste keer zijn dat een wandelaar aangereden wordt en er is ook altijd een risico op beschadiging. Net daarom is in de provinciale domeinen overal netjes aangeduid wie precies op welke plaats is toegelaten.Minderheid gaat in de fout

Het zijn in de eerste plaats de bijzondere veldwachters - onze provincie telt er vijf die fulltime in dienst zijn en dan nog eens een 15-tal die parttime aan de slag zijn - die in de gaten houden of alles verloopt zoals dat moet. “De provinciale domeinen zijn zo ingericht dat er voor elke categorie van bezoekers ruimte is waarin ze zich kunnen bewegen”, weet bijzondere veldwachter Frederich Hessens. “De meeste mountainbikers houden zich netjes aan de regels maar een minderheid ziet er geen probleem in om te rijden op paden die voor wandelaars en paarden zijn voorbehouden. Als we dat opmerken, spreken we hen daar op aan.


Afb.: Ⓒ Hans Verbeke - De politie van de zone Arro Ieper zette ook twee fietsteams in bij de controleactie in verschillende provinciale domeinen, in samenwerking met de bijzondere veldwachters.

Officier van gerechtelijke politie

Mountainbikers in overtreding reageren niet altijd positief. “Vooral als ze in groep zijn, willen ze zich wel eens laten gelden”, zegt een collega van Frederich Hessens. “Ze doen denigrerend tegen ons en het gebeurt ook regelmatig dat we de vraag krijgen waarmee wij ons eigenlijk moeien. De meesten weten niet dat wij de titel dragen van officier van gerechtelijke politie en dat we in die hoedanigheid gemachtigd zijn om te verbaliseren.” Hoeveel de overtreders uiteindelijk moeten betalen, wordt beslist door het parket. “Wij doen alleen de objectieve vaststellingen”, zegt Frederich Hessens.Allerlei uitvluchten

Bijzondere veldwachters zien er in hun werkkledij niet uit als een politieman en zijn daardoor ook minder herkenbaar door de bezoekers van de provinciale domeinen. “Misschien is dat ook de reden waarom overtreders er zich nogal dikwijls proberen onderuit te praten. Ze weten zogezegd van niks, vinden dat het slecht aangeduid is waar ze wel en niet mogen rijden, ze volgen hun Strava en hebben verder nergens op gelet, dat soort uitvluchten krijgen we te horen. We doen daar ook niet moeilijk over. In de eerste plaats willen we mensen wijzen op hun fout, meer niet. Maar als iemand blijft volharden in de boosheid, kunnen we uiteraard niet anders dan proces-verbaal op te maken”, besluit Hessens. De controleactie van zaterdag in de Westhoek zal worden geëvalueerd en mogelijk later ook uitgebreid worden provinciale domeinen in andere West-Vlaamse regio’s.


Afb.: Ⓒ Hans Verbeke - De politie van de zone Arro Ieper zette ook een drone in bij de controleactie in verschillende provinciale domeinen, in samenwerking met de bijzondere veldwachters.