Regio

Vandalen vernielen afsluiting aan Kruisberg met kettingzaag

Bron: nieuwsblad

05-02-2021 - In de strijd tussen een harde kern van mountainbikers (die over de kruisweg uit 1461 willen blijven crossen) en de stad Herentals (die haar historisch erfgoed wil beschermen) is een nieuw hoofdstuk geschreven: vandalen gingen in de nacht van 1 op 2 februari de houten versperringen die de stad opwierp op de steilste kant van de Kruisberg met een kettingzaag te lijf.


Afb.: Ⓒ HHM - Links vooraan het bordje ‘verboden voor fietsers’ en rechts het verkeersbord ‘verboden voor alle verkeer’. Dat is blijkbaar niet genoeg, dus staat er nu ook een bareel die de Kruisberg afsluit.

De Kruisberg is al langer dan vandaag een strijdtoneel. Tijdens de Boerenkrijg losten de boeren hun eerste schoten op de oprukkende Franse legerkolonne vanop hun posten op de Kruisberg. Eerder, in 1580, verwoesten de Geuzen de kruisweg, net als een Franse legerbende in de 18de eeuw. En tijdens de Franse Revolutie ging de kruisweg er ook aan. Ditmaal wordt de 560 jaar oude kruisweg belaagd door mountainbikers, en wordt er af en toe een muilpeer uitgewisseld tussen een fietser en een wandelaar.Plotse zinsverbijstering

Niet alleen de kruisweg zelf lijdt onder het geweld, maar ook de steile oosthelling waar afgelopen jaar meerdere nieuwe paden werden getrokken, wat voor schadelijke geulen en verder uitspoeling en erosie zorgt. Om dat een halt toe te roepen, bracht de stad obstakels aan op de nieuwe mountainbikesporen. Tevergeefs.

Op 2 februari stelden medewerkers van stad vast dat de boomstammen die aan de toegangspaden van de Kruisberg waren geplaatst, met kettingzagen zijn verwijderd. Dat is wellicht ’s avonds rond 20.30u gebeurd. Het stadsbestuur betreurt dat zulk vandalisme het werk van haar diensten heeft vernietigd. De politie is op de hoogte en zal dit mee opvolgen”, reageert schepen van Toerisme Stefan Verraedt (N-VA).

Twee weken geleden probeerde iemand nog met en 4x4-terreinwagen de trappen van de Kruisberg op te rijden. Om dergelijke aanvallen van plotse zinsverbijstering te dwarsbomen, plaatste de stad ook een houten slagboom bij de toegang tot de Kruisberg aan het kerkhof van Herentals.Nieuwe startplaats

Eind vorig jaar werd de startplaats van de rode mountainbike-lus verplaatst van de Kruisberg aan de Wijngaard naar het domein van Sport Vlaanderen op de Vorselaarsebaan. “Deze aanpassing was nodig omdat de eeuwenoude Kruisweg fel te lijden heeft onder het intensieve gebruik door mountainbikers”, zegt Stefan Verraedt. “Voor de sporters is de nieuwe startplaats veel interessanter. Er zijn op deze locatie nieuwe uitdagingen voor de mountainbikers, maar ook meer parkeermogelijkheden en een betere accommodatie.

Een werkgroep met onder meer de stad, het Agentschap voor Natuur en Bos (AGB), de dienst Onroerend Erfgoed, Regionaal Landschap en Sport Vlaanderen tekent nu een verbinding uit tussen het nieuwe parcours aan Sport Vlaanderen en het parcours tussen Herentals en Lichtaart. Die moet dan het Peerdsbos dwarsen om de Poederleeseweg te kruisen in de buurt van Noord-Dauwenland. Een eerste voorstel lag al op tafel, maar werd ‘on hold’ gezet wegens ‘niet uitdagend genoeg voor mountainbikers’.

Maar het is zeker niet de bedoeling dat je overal kan crossen. Het bos en de dieren die erin leven, zijn namelijk ook nog enige rust gegund”, luidt het bij het AGB. “Wandelaars en fietsers moeten water bij de wijn doen en elkaar niet naar het leven staan, zoals al een paar maal is gebeurd. Enige hoffelijkheid helpt ook.Kruisberg voor wandelaars

Het stadsbestuur zegt erop te rekenen dat de mountainbikers de oude route langs de Kruisweg en de talloze nieuwe paadjes op de Kruisberg niet meer gebruiken. Om de Kruisberg zo veel mogelijk te vrijwaren, heeft Stad Herentals die toegangen nu afgesloten met boomstammen, zodat alleen nog voetgangers kunnen passeren. De toegangspaadjes zullen opnieuw worden gebarricadeerd. Het stadsbestuur hangt ook borden aan alle paden om iedereen erop te wijzen dat de Kruisweg alleen toegankelijk is voor wandelaars.

Tot slot kondigt de stad ook aan dat het eerste stuk van de Heistraat ontdaan wordt van het versleten asfalt. “Het wordt opnieuw onverhard”, zegt schepen Verraedt.

Bekijk hier de routes in Herentals.