Regio

Steunen

Uniek mountainbike- en BMX-parcours als tijdelijke invulling voor Leiewerken

Bron: nieuwsblad.be

27-08-2021 - Stad Menen komt met een unieke tijdelijke invulling voor een van de terreinen langs de Leie. Tot de Leiewerken echt van start gaan, komt er namelijk een mountainbikeparcours. Jumps, drops of slaloms, zowel groentjes als ervaren rotten zullen zich er kunnen uitleven.


Afb.: Ⓒ DJR - Op deze plek laat de stad een uniek mountainbikeparcours aanleggen. “Zowel jong als oud kunnen zich hier uitleven”, aldus Mieke Syssauw.

Bossen of boerenwegeltjes is onze streek allesbehalve rijk. Sneu voor de mountainbiker die zich wil uitleven. Volgend jaar echter wacht hem of haar echter een nieuwe uitdaging. Op het braakliggende terrein op de hoek van de Rijselstraat en de Noordkaai laat de stad Menen namelijk een mountainbikeparcours aanleggen.

Momenteel vinden er nog sloopwerken plaats. Het openbaar onderzoek loopt nu nog tot en met 8 september, daarna zou de aanleg snel kunnen gaan. “Dan komt het dossier op het schepencollege en kunnen we kijken om een aannemer aan te stellen. We hopen alvast dat de eerste fietsers hier tegen de lente van volgend jaar hun stuntwerk kunnen uitvoeren”, zegt schepen van Leiewerken Mieke Syssauw (Open VLD).Uitdagende obstakels

Uniek wordt het sowieso. Het parcours, dat zich leent tot mountainbiken en BMX’en, zal uit verschillende lussen en obstakels bestaan. “Het is de bedoeling dat zowel jong als oud en zowel ervaren of beginneling zich hier kan uitleven”, aldus de schepen. “Onze diensten deden inspiratie op bij andere steden, maar ik heb alvast geen weet van gelijkaardige parcours.

Er komt een makkelijke lus rond het parcours voor de beginner, maar daarrond komen ook nog eens uitdagende obstakels zoals een steile afdaling, drop en technische bochten. Net als in het skiën zullen die obstakels een kleur krijgen naargelang de moeilijkheid. Groen is een makkie, zwart is voor de pro’s.

In het midden van het terrein wordt voorzien in een initiatiezone. Daarin bevinden zich een drop, slalom en evenwichtsbalk en dit ook in twee niveaus. Nog een extraatje: pumptracks en jumplines. Op die laatste kan geleerd worden om ver te springen op een veilige manier omdat er tafels gecreëerd worden. Op de pumptrack kunnen ook de allerkleinsten oefenen met hun loopfietsje.Wensen van bewoners

Dat die hoek deze specifieke invulling krijgt, zou voor velen geen verrassing mogen zijn. De bewoners konden namelijk hun wensen digitaal insturen om zo zelf te bepalen wat er zou gebeuren. Zo kreeg de Oostkaai al een zandbak met volleybalveld en speelplein. Hoelang die tijdelijke invulling er blijft is koffiedik kijken.

Dat is afhankelijk van de eigenlijk Leiewerken en de bouw van de brug. Die vergunning willen we volgend jaar in orde hebben om dan de werken op te starten. Op het mountainbikeparcours komt een deel van het Vestenpark, waardoor ook de verbindingsweg met de Noordkaai en Sluizenkaai komt”, besluit Syssauw.