Regio

Steunen

Oud crossterrein Waterloos wordt Bikepark

Bron: nieuwsblad.be

02-03-2021 - Het oude motorcrossterrein in Waterloos wordt een biketerrein. Opoeterse Mountainbike Club (OMC) hoopt op een subsidie van 15.000 euro van Sport Vlaanderen en ook de stad steunt het initiatief.


Afb.: Ⓒ Mark Dreesen - Voor motorcrossers gingen de poorten van het natuurgebied definitief dicht. Voor mountainbikers zouden ze wel weer eens open kunnen gaan.

OMC telt 100 leden en 20 trainers en traint nu vooral in Genk. “Er zijn ook 30 leerlingen van andere clubs die komen mountainbiken. Met 150 mountainbikers zijn we een grote vereniging, een tweede biketerrein in de regio was dus zeker welkom”, opent Werner Hilven van OMC. “Een jaar geleden lieten we ons oog op het De Koel vallen. We wilden weten wat de mogelijkheden waren. Samen met Natuur en Bos, het stadsbestuur van Maaseik en het Nationaal park Hoge Kempen en Duinengordel hebben we positieve gesprekken gevoerd.Het terrein is eigendom van de stad Maaseik en wordt beheerd door Natuur en Bos, maar Mountainbike Club Opoeteren zal voortaan mee participeren in dit gebied. Het gebied aan de Ketelstraat in Waterloos was vroeger een crossterrein. Omdat het in natuurgebied lag, mochten de motorcrossers er niet langer gebruik van maken. Alle gebouwen en obstakels moesten weggehaald worden. Hilven: “We zijn blij dat ons idee voor een ‘Bikepark Maaseik’ hier wel mag. We zijn niet van plan om hier een cafetaria of sanitaire blok neer te poten. Dit natuurgebied is voor ons gewoon aantrekkelijk omwille van zijn heuvels en boswegen.” Het parcours zou gebruikt worden door de club, maar ook recreanten en andere sportclubs, zoals cyclocrossers zijn er welkom. Daarnaast kunnen ook wandelaars en joggers De Koel blijven gebruiken.

14,5 hectare

Het natuurgebied in Waterloos is 14,5 ha groot”, zegt burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld). “Het is een mooi wandelgebied en mountainbiken is er nu al toegelaten. Het gebied is te mooi om er niets mee te doen. Daarom staan we achter het initiatief en OMC begrijpt dat dit een natuurgebied is waar regels nageleefd moeten worden. Als de plannen gerealiseerd worden, zal de stad een handje toesteken. In het gebied moet er immers nog veel opgeruimd worden.De volgende maanden zal er een mountainbikeparcours aangelegd worden. Sommige paden zullen verdwijnen, andere komen erbij. De hindernissen die aangelegd worden, zullen bestaan uit boomstammen of materialen die in een natuurgebied toegestaan zijn. “Alles wordt in fases uitgewerkt”, verzekert schepen van Sport Marc Vereecken (N-VA). “Ook de buurt zal tijdig geïnformeerd worden. De mogelijkheid dat er een wedstrijden georganiseerd worden, laten we ook open.” OMC hoopt het parcours in het voorjaar 2022 te kunnen openen.

Ontdek hier, in afwachting van het nieuwe bikepark, de mountainbike routes in de Duinengordel.