Nieuw mountainbikeparcours krijgt vorm in bossen Pastoor Copstraat

Bron: hln.be

23-12-2021 - De voorbereidingen voor de aanleg van een mountainbikeparcours aan de Pastoor Copstraat in Sint-Niklaas, vlak naast recreatiedomein De Ster, zijn volop aan de gang. De stad heeft een budget van bijna 200.000 euro opzij gezet om in 2022 met de inrichting te starten. “Het wordt een bijzonder project. Ook Cycling Vlaanderen heeft veel interesse”, klinkt het bij de stad.


Afb.: Ⓒ RV - Een eerste plan voor het mountainbikeparcours tussen de Vossekotstraat (onderaan) en Pastoor Copstraat.

Wielercommentator José De Cauwer gaf het eerder dit jaar al aan: “Overal, in élke gemeente, zou er een crossterrein moeten zijn, waar jongeren volop kunnen fietsen en crossen. Ze zouden daardoor veel behendiger worden op de fiets, wat misschien heel wat ongelukken zou kunnen voorkomen in het verkeer. Op een speelse manier écht met de fiets leren rijden, dat is zo belangrijk. Zelfs volwassenen kunnen op die manier bijleren. Aan de Mirabrug in Hamme ligt er zo’n mooi crossparcours, voor mountainbike en BMX. Het wordt ook gebruikt in de veldrit van Hamme, als speeltuin van Mathieu van der Poel. Ik vind dit een voorbeeld voor álle gemeenten.

Sint-Niklaas is alvast van plan om de wijze raad van José De Cauwer op te volgen. In de bossen aan de Pastoor Copstraat, op een voetbalterrein van het failliete FC Gerda, zijn de voorbereidingen volop aan de gang voor de aanleg van zo’n mountainbike- en crossparcours.
De stad denkt al even na over de invulling van de héle voetbalsite van eerst Red Star Haasdonk, daarna Red Star Waasland en vervolgens het intussen failliete FC Gerda. Het gaat om een behoorlijk groot gebied, met drie voetbalvelden en een verloederde accommodatie. De terreinen zijn eigendom van het OCMW en de stad. Het schepencollege wil er niet te veel tijd over laten gaan om de site een nieuwe toekomst te geven. Daarbij splitst de stad de voetbalsite op in twee delen: het noordelijke deel met de kantine, kleedkamers en de twee voetbalvelden, en het zuidelijke deel met het ene voetbalveld en het omliggende bos.

“Gesprekken bezig met mountainbikeclubs”

In dat zuidelijke deel, aan de rechterkant van de Pastoor Copstraat, komt een mountainbikeparcours dat aansluit op het bestaand mountainbikenetwerk in de omgeving. Dat zou dan ook bereikbaar zijn vanuit de Vossekotstraat. Het wordt gecombineerd met een stuk herbebossing. “We hebben al gesprekken achter de rug met een aantal mountainbikeclubs en andere specialisten. Er is heel veel enthousiasme en interesse voor”, zegt schepen voor Sport Peter Buysrogge (N-VA). “Ook Cycling Vlaanderen is geïnteresseerd en wil mee op de kar springen. Een stuurgroep is volop bezig met de voorbereidingen. De provincie, als beheerder van het nabijgelegen domein De Ster, wordt ook betrokken. We gaan in februari een infomoment organiseren, om ook de buurtbewoners te betrekken.

De stad zet alvast 120.000 euro opzij voor de aanleg van het mountainbikeparcours en voor extra bebossing in dat deel aan de Pastoor Copstraat. Daar komt nog 65.000 euro bij, middelen die waren gereserveerd voor de nodige renovatiewerken op FC Gerda, maar nu worden aangewend voor dit project.
Voor het noordelijke deel van de site ziet de stad andere mogelijkheden. Daar is het de bedoeling om een nieuwe sportsite te creëren met een externe partner, die er ook een horecazaak kan inrichten. De plannen met het noordelijke deel zitten evenwel nog niet in een stroomversnelling. “We zijn nog bezig met het uitwerken van een aantal denkoefeningen.