Regio

Steunen

Mountainbikers zien almaar vaker parcours verdwijnen

Bron: nieuwsblad.be

23-03-2021 - Het boomt: racen door de bossen, met mountainbike of BMX, over heuvels en staketsels. Alleen: het ene na het andere parcours moet nu verdwijnen. In Leuven bijvoorbeeld krijgen de mountainbikers enkele weken de tijd om het bos te verlaten. “Wij sporten met respect voor de natuur, maar we worden altijd in de illegaliteit geduwd.


Afb.: Ⓒ Dirk Vertommen - De Leuvense mountainbikers moeten over enkele weken weg uit het bos.

In Leuven, in een bos dat eigendom is van UZ Gasthuisberg, doen ze het al twintig jaar: racen met mountainbikes, over zelfaangelegde heuvels en hellingen. Freeride, heet dat. “De voorwaarde was: geen vreemde objecten het bos binnenbrengen, geen afval achterlaten. En twintig jaar marcheerde dat”, zegt Jonathan De Smet. Maar: binnen drie weken moet hun parcours weg, volgens de mountainbikers na klachten van Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos (ANB). “We vernamen het nieuws enorm plots, dus de klap kwam dubbel zo hard aan. Het is omdat we zelf bij de groendienst om inlichtingen gingen vragen, dat we het zo snel te weten zijn gekomen. Vooral het gebrek aan communicatie doet ons erg veel pijn, want we hadden dit graag op een mooiere manier willen afsluiten.

Ook in Sterrebeek, in een bos dat grenst aan de gemeente Kortenberg, moet er een parcours verdwijnen. “We zijn altijd gedoogd door het bedrijf Huntsman, de eigenaar van het bos. Er zijn meer en meer mountainbikers bijgekomen, en vandaag hebben we parcours voor beginnelingen tot pro’s. Mét respect voor de natuur, je zal hier geen blikje of sigarettenpeuk op de grond vinden. Maar van het Agentschap voor Natuur en Bos moeten we weg”, zegt Axel Van Loombeek die het parcours tien jaar geleden mee opbouwde.Maatschappelijke rol

Het ANB begrijpt dat hun beslissing om de parcours te schrappen, niet geliefd is bij de mountainbikers. “Dit soort parcours hoort in recreatiegebied”, duidt Jeroen Denaeghel van het ANB. “Als je in bosgebied heuvels en houten constructies aanlegt, dan schend je het bosdecreet. Eigenlijk is het logisch: je legt ook geen voetbalveld aan in natuurgebied. We beseffen dat er nood is aan meer natuur voor recreatie, maar de ruimte in Vlaanderen is nu eenmaal beperkt. En dan ontstaan spanningen. Wandelaars willen het bos in, maar willen geen mountainbikers tegenkomen, en vogelspotters komen het liefst helemaal niemand tegen. Zoveel mensen willen hun hobby in een beperkte ruimte ten volle benutten, maar dat kan alleen als iedereen een beetje de regels volgt en hoffelijk blijft.Beperkte ruimte

Cycling Vlaanderen wil de komende jaren dan ook inzetten om permanente parcours te creëren, zodat iedereen een plek heeft om te mountainbiken. “Het wordt ook tijd”, zegt Axel Van Lombeek van het parcours in Sterrebeek/Kortenberg. “Wij zijn een groeiende sport, maar krijgen geen plek om ze uit te oefenen. We zoeken die plekken, worden er jarenlang gedoogd, maar worden altijd opnieuw in de illegaliteit geduwd. Terwijl wij in Sterrebeek begonnen zijn met een vuil stuk bos, waar veel gecrost werd door motors en quads. Nu is het er netjes en rustig. Wij zijn een geëngageerde groep sporters, wij willen onze maatschappelijke rol opnemen, zodat de echt waardevolle natuur gevrijwaard wordt.” Ook volgens Jonathan De Smet is het absoluut nodig dat er extra parcours komen. “Anders gaan er alleen maar meer illegale parcours bijkomen. Wij hopen alvast dat we een ander plekje vinden, dus we gaan te rade bij de stad Leuven.