Regio

Steunen

Mountainbiker Frans Claes opent eigen marathonroute in Vlaams-Brabant

Bron: regiosport.be

06-09-2021 - Leuvenaar Frans Claes heeft sinds dit weekend zijn eigen marathonroute in Vlaams-Brabant. Het traject is maar liefst 136 kilometer lang en telt bijna 2.000 hoogtemeters. Ideaal voor de sportieve mountainbiker die een mooie uitdaging wil aangaan, al kan je natuurlijk ook een kortere rit rijden. De Marathonroute Frans Claes is een permanente mountainbikeroute onder de vlag van Sport Vlaanderen met de steun van Agentschap voor Natuur en Bos en alle betrokken steden en gemeenten.


Afb.: Ⓒ leuven.be

Mountainbikers uit de regio kunnen zich vanaf nu uitleven op deze nieuwe bewegwijzerde mountainbikeroute die doorheen elf steden en gemeenten loopt: Leuven, Bertem, Kortenberg, Tervuren, Overijse, Huldenberg, Oud-Heverlee, Bierbeek, Boutersem, Lubbeek en Holsbeek. De officiële start van het parcours ligt aan de Philipssite in Leuven, al kunnen mountainbikers zelf hun start- en eindpunt kiezen.De ontwikkeling van de eerste mountainbikeroute dateert van 1995, 25 jaar later telt Vlaanderen meer dan 7.000 km aan routes. De laatste jaren neemt de vraag naar meer technische en uitdagendere routes toe, daarom proberen we met de ontwikkeling van de marathonroutes de gedreven en ervaren mountainbiker ook een plaats te geven in de natuur”, klonk het bij Sport Vlaanderen.

Leuvens schepen van sport Johan Geleyns is verheugd met de nieuwe mountainbikeroute. “We zijn steeds op zoek naar nieuwe initiatieven om onze stad en onze inwoners nog sportiever te maken. De Marathonroute Frans Claes zal ongetwijfeld zijn steentje daartoe bijdragen. Dat de officiële start bovendien in Leuven ligt is heel mooi meegenomen. We hopen dat vele sportievelingen de weg naar de marathonroute vinden en zo niet alleen kunnen genieten van de sportieve inspanning, maar ook van de prachtige omgeving in Leuven en omstreken.Frans Claes, de Leuvense top (marathon)mountainbiker die hoge ogen gooit op internationale races, is zeer vereerd dat deze route zijn naam draagt. “Zo’n drie jaar geleden spraken twee vrienden me aan met een plan om een mountainbikeroute uit te tekenen en die naar mij te noemen. In het begin had ik mijn twijfels dat de mountainbikeroute mijn naam moest dragen, maar nu ben ik er toch heel trots op. De route is voor mij alvast een antwoord op de mountainbikeboom die de coronapandemie als side-effect met zich meebracht. Hier en daar bracht dit conflicten met zich mee tussen de verschillende groepen weggebruikers. Ik zie deze marathonroute dan ook als een eerste oplossing van het probleem en een inspiratiebron om ook in de rest van Vlaanderen het mountainbikenetwerk gevoelig te verbeteren en uit te breiden. Deze route komt dan ook op het ideale tijdstip en is hopelijk een voorbode voor nog meer soortgelijke routes en plaatsen waar mountainbikers terecht kunnen”, wist Claes. “Ik ben ervan overtuigd dat het een hele uitdaging is voor jong en oud. Zelf heb ik de route ervaren als een tocht die zich kenmerkt door zijn diversiteit aan paden en die in één of meerdere dagen doenbaar is voor elke mountainbiker.

Ontdek hier de nieuwe marathon route!