Regio

Mountainbiken op Kalmthoutse Heide? Politie controleert mogelijk of je de grens niet oversteekt

Bron: vrtnws.be

26-01-2021 - Als je gaat biken of wandelen in Grenspark Kalmthoutse Heide of in andere natuurgebieden in de grensstreek, moet je er vanaf morgen op letten dat je de grens met Nederland niet oversteekt. Want vanaf dan mag je alleen voor essentiƫle verplaatsingen de grens over en een biketocht of wandeling hoort daar niet bij. De politie zal vooral controleren op toeristische reizen naar het buitenland maar zal ook steekproeven houden voor andere verplaatsingen.


Afb.: Ⓒ vrtnws

Het reisverbod dat morgen van kracht wordt in ons land zal ook gelden voor wandelaars en fietsers in grensgebieden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Of de politie ook systematisch wandelaars en fietsers zal controleren, is nog niet duidelijk. "We wachten nog even de tekst van het ministerieel besluit af om te bekijken waar het zwaartepunt van de controles zullen liggen", zegt Patrick De Smedt, woordvoerder van de politiezone Grens. "De overheid wil vooral inzetten op toeristische reizen. We gaan er dus op toezien dat mensen niet met de auto de grens oversteken voor een toeristische uitstap."


Wandelaars en fietsers letten er best wel op dat ze de grens niet oversteken als ze een uitstapje maken naar Grenspark Kalmthoutse Heide. Die grensovergangen staan ook duidelijk aangegeven. "We gaan steekproefgewijs controles doen en als mensen worden betrapt op een niet-essentiƫle verplaatsing, riskeren ze een boete", zegt De Smedt. "We gaan ervan uit dat mensen ondertussen toch moeten weten waaraan ze zich moeten houden. Als politie gaan we de regels laten naleven."