Regio

Langste mountainbikeroute van Oost-Vlaanderen ligt in het Meetjesland

Bron: evergem.be

23-01-2021 - Mountainbiken is hot. De oude mountainbikeroute in Evergem voldeed niet meer aan de huidige verwachtingen. Daarom werkten Sport Vlaanderen en Sport Evergem een nieuwe bepijlde route uit. Ook de sportdiensten van Assenede, Lievegem en Kaprijke sprongen op de kar.
De nieuwe mountainbikeroute bestaat uit drie lussen en is 101 km lang. Het is meteen ook de langste route van Oost-Vlaanderen.


Afb.: Ⓒ evergem.be

De tien jaar oude mountainbikeroute voldeed met haar korte route van 26 km en amper 26% onverharde paden niet meer aan de verwachtingen. Mountainbikers zoeken tegenwoordig langere parcours op, met meer technische uitdagingen. De ambitie moest dus hoger.

Nieuwe route

Elke lus heeft een eigen startplaats en is via een kort verbindingstraject met de andere lussen verbonden. Dat verbindingstraject kreeg gele pijlen. Je fietst maar liefst 54% off-road.De rode lus (langste route) is 49 km lang en vertrekt aan Sportcentrum Hoge Wal in Ertvelde. Via enkele mooie onverharde paden in Oosteeklo, rij je al snel de Lembeekse bossen in. Hier is het heel leuk mountainbiken, kan je eekhoorns spotten en kan je de bosgeur opsnuiven. Ook het speelbos in Rieme en het mooie koppelingsgebied in Rieme-Zuid zijn blikvangers van deze route. Je dokkert over één van de langste kasseistroken van Oost-Vlaanderen.

De blauwe lus, met start aan Cultuurcentrum Evergem in Sleidinge of aan Sporthal Evergem-Centrum, is 35 km lang en bestaat vooral uit mooie grindpaden en trage wegen. Als leuke afwisseling is er een klein bosje en een beklimming en afdaling van de Zonnepanelenberg aan Westbekesluis. De blauwe lus is uitermate geschikte voor gravelbikers.

De groene lus is de kortste, maar is zeker niet minder mooi. De start bevindt zich aan Ontmoetingscentrum Ter Gulden Celle in Doornzele. Onmiddellijk na de dries duik je de velden in van het verrassend mooi koppelingsgebied Doornzele-Noord. Hier kom je langs enkele unieke plekjes: het Speybank monument, een nieuw aangelegd parkje met uitzicht op het kanaal Gent-Terneuzen en het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid met recreatiezone. Op het einde van je rit staat er 17 km op de kilometerteller.In 2021 breiden we elke lus uit met een klein, technisch parcours. Zo komt er een technisch parcours aan Cultuurcentrum Evergem en aan de skeelerpiste van Ertvelde. De locatie van het technisch parcours bij de lus van Doornzele is nog niet gekend.Ontdek hier de vernieuwde routes in Evergem.