Regio

Steunen

Joke Schauvliege (CD&V) vraagt afsprakenkader voor mountainbikers in natuurgebieden

Bron: hln.be

31-03-2021 - Vlaams parlementslid Joke Schauvliege (CD&V) wil dat er een duidelijk afsprakenkader komt voor mountainbikers in natuurgebieden in Vlaanderen. "Op dit ogenblik ontstaan er geregeld conflicten tussen mountainbikers en andere actoren die gebruik maken van de openbare ruimte voor sport en ontspanning. We moeten conflicten en onverdraagzaamheid voor zijn door een duidelijk kader te bieden voor iedereen die van de natuur wil genieten", zegt het CD&V -parlementslid.


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be - Illustratiebeeld

Door de coronacrisis is de Vlaming massaal aan het wandelen en fietsen geslagen. Ook het mountainbiken zit in de lift. Volgens minister van Sport Ben Weyts (N-VA) registreerde het meetlint van een parcours in Herentals bijvoorbeeld een verviervoudiging van het aantal passanten op één jaar tijd.

Maar het toenemende aantal mountainbikers zorgt hier en daar ook voor meer conflicten met andere gebruikers en eigenaars van paden en groene ruimtes. "Mountainbikers komen de laatste maanden steeds meer in conflict te liggen met Agentschap Natuur en Bos of met verenigingen die de gebieden beheren", stelt Joke Schauvliege.Volgens minister Weyts worden er volop inspanningen gedaan om extra mountainbikeroutes te voorzien, zijn er ook duidelijke richtlijnen en worden er ook inspanningen gedaan om het aantal interferenties tussen mountainbikers en andere gebruikers te beperken. Maar volgens CD&V-politica Schauvliege is er een duidelijker afsprakenkader nodig om conflicten te vermijden.