Diepenbeek krijgt mountainbikeparcours op Demerstrand

Bron: nieuwsblad.be

01-12-2021 - Op het sport- en recreatieterrein Demerstrand in Diepenbeek komt er een ‘single-track’-mountainbikeparkoers aan de buitenkant van het domein. Ook de enorme talud wordt gebruikt, al gaat die eerst flink verlaagd worden. Er komt ook beplanting tussen de berg en de twee aanliggende eigendommen.


Afb.: Ⓒ Serge Minten - Er zullen maatregelen genomen worden om de inkijk op de aangrenzende percelen, waaronder ook het kasteeltje van notaris Jageneau, in te perken.

Na heel wat discussie en gepalaver is de kogel door de kerk. Er komt op het Demerstrand een single-track, vrij vertaald eenrichtings-, mountainbikeparkoers dat vooral erg technisch wordt aangelegd en dus in de eerste plaats dient om het mountainbiken onder de knie te krijgen.

Het parcours bestaat uit drie delen”, zegt burgemeester Rik Kriekels (N-VA). “Er is de zone ‘geboortebos’, tegen de Demer aan, en de zones ‘Talud’ en ‘Berg’. Op elk van die onderdelen zullen specifieke vaardigheden kunnen geoefend worden en voorzien we hindernissen met diverse moeilijkheidsgraden. De drie delen zijn verbonden met schakelpaden, waar de mountainbikers hun snelheid zodanig moeten aanpassen dat ze wandelaars en joggers er voorrang kunnen verlenen. De single-track zal ook hellingen en afdalingen hebben en er worden diverse bochten en ondergronden voorzien zodat de mountainbikers geprikkeld worden om hun vaardigheden aan te scherpen.

Inkijk

Er zullen maatregelen genomen worden om de inkijk op de aangrenzende percelen, waaronder ook het kasteeltje van notaris Jageneau, in te perken. “We gaan de talud op de hoogste punten 2,5 meter afgraven. Daarnaast verdwijnt het uitkijkplatform op de top en zullen de mountainbikers er alleen in één richting kunnen rijden. Tussen de talud en de grondgrens, maar ook op de flanken van de grondhoop, komen er bomen en heesters die de inkijk nog meer moeten beperken.

Verbinding

De afstand van het parcours op het Demerstrand is beperkt tot goed anderhalve kilometer. “Daarom zullen we verbindingen naar andere routes voorzien, met als startpunt het Demerstrand. Wanneer de mountainbikers voldoende geoefend hebben, kunnen ze dan grotere afstanden rijden. Er zijn bijvoorbeeld mooie routes in Kortessem en verder naar Zuid-Limburg, maar ook in de streek rond Genk en Bilzen. We gaan die verbindingen in kaart brengen en promoten. Op die manier hopen we het ‘wildrijden’ in het gebied De Wijers te bannen en de natuurgebieden de rust te gunnen die er nodig is door er alleen wandelaars toe te laten.