Regio

Steunen

BMX- en mountainbikeliefhebbers kunnen zich voortaan uitleven in hartje Menen

Bron: nieuwsblad.be

31-10-2021 - Het tijdelijke BMX- en mountainbikeparcours op de braakliggende zone tussen de Rijselstraat en Noordkaai is af. Bedoeling is dat zowel geoefende als beginnende fietsers er hun ding kunnen doen.


Afb.: Ⓒ djr - Enkele jonge durvers probeerden het parcours al uit.

Je kind even met zijn loopfietsje zijn eerste voorzichtige stunts laten doen of als ervaren BMX’er metershoge sprongen en halsbrekende capriolen uitvoeren? Vanaf nu kan het zelfs in hartje Menen. Vrijdag opende het stadsbestuur er een uniek bikepark. Het gaat om een investering van 23.000 euro.

De gespecialiseerde firma Get Insane stond in voor het ontwerp van het parcours. Ze zorgden ervoor dat er voor alle doelgroepen en niveaus van BMX’ers en mountainbikers wel iets te beleven valt. De grote beginnerslus rondom het park is voor iedereen haalbaar, voor de steile afdaling, drop en technische bochtjes moet je al iets meer geoefend zijn.De moeilijkheid wordt aangetoond door middel van kleuren, zoals dat ook in het skiën gebeurt. Groen voor gemakkelijk, zwart voor experten”, legt schepen van Sport Herman Ponnet (Vooruit) uit. “In het midden voorzagen we in een initiatiezone waar de basisbehendigheid op een veilige manier kan worden aangeleerd. De pumptrack is toegankelijk voor elk niveau, zelfs met loopfietsen.

Het gaat om een tijdelijke invulling. Om de vrijgekomen sites niet gewoon braak te laten liggen, vroeg de stad haar inwoners naar ideeën om ze levendig te houden en waardevol in te richten. Op de Oostkaai verrees er zo een groot speelplein in een nog grotere zandbak, aan de Westkaai legde de stad een parking aan. Aan de Noordkaai is dat nu dus een bikepark.Zo lang er geen werken zijn, dan kan het blijven liggen”, zegt schepen van Leiewerken Mieke Syssauw (Open VLD). “Dat kan misschien zelfs nog 2024 zijn. Dit terrein, waar het Vestenpark op komt, is het laatste dat aan bod komt tijdens de werken.

Het parcours zal niet afgesloten worden en er is geen toezicht. De stad hoopt op het gezond verstand van de gebruikers. “Wel zijn er enkele afspraken”, klinkt het. “Het dragen van een helm is verplicht, hou afstand en zorg dat de fiets in orde is. Gemotoriseerde voertuigen zijn niet welkom. We plaatsen bewust geen verlichting om zo ’s avonds en ‘s nachts de rust te bewaren.