ANB op ramkoers met mountainbikers: gekapte bomen moeten cross verhinderen

Bron: nieuwsblad.be

23-05-2021 - Om te voorkomen dat crossers de natuur vernielen in de Opglabbekerzavel, liet het Agentschap Natuur en Bos (ANB) bomen kappen en die op uitgereden paden vallen. Ook wandelaars zijn verbaasd over de wel erg drastische maatregel.


Afb.: Ⓒ Chris Nelis - Dunne en dikke bomen zijn in de Klaverberg en Opglabbekerzavel omgezaagd om te voorkomen dat moutainbikers er nog kunnen crossen.

Het is een bevreemdend beeld. Over verschillende hectaren natuurgebied zijn dikke en dunne bomen gekapt, die nu kriskras over uitgereden paden liggen. Dikwijls maar half ingezaagd zodat de boom deels nog aan de stronk vast zit en dus moeilijk te verplaatsen is. Die drastische maatregel nam het ANB om te voorkomen dat er nog gecrosst zou worden in het natuurgebied. Eerder waren er op en langs de uitgereden paden borden geplaatst waarop stond dat het verboden was om te crossen. Maar die borden werden dezelfde dag nog omgezaagd en vernield door mensen die het niet eens zijn met het verbod. Een fervent mountainbiker kon zijn ogen niet geloven toen hij donderdag een ritje ging maken en geconfronteerd werd met de nieuwe maatregel. “Dit is met een kanon op een mug schieten”, zegt de man die liever niet met naam in de krant staat. “Natuur vernielen om natuur te beschermen. Dat gaat er bij mij gewoon niet in. En niet alleen kleine bomen. Ook heel dikke dennen moesten om. Die schade is toch veel groter dan de schade die wij aanrichten met onze mountainbike. Bovendien gebeurt dit midden in het broedseizoen. Ik ben het er helemaal mee eens dat er niet in het wilde weg door heide en struiken mag worden uitgereden. Maar een vast parcours moet toch kunnen. Dat kan best in een symbiose met de natuur.
ANB bevestigt dat er bomen over de paden zijn omgelegd. “We hebben die inderdaad laten vallen over de paden die illegaal door mountainbikers in het domein zijn aangelegd”, zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel. “Het gaat vooral om omgewaaide bomen en een tiental zijn effectief gekapt. Mag ik erop wijzen dat deze maatregel pas genomen werd nadat sensibilisering en andere handhavingsacties niet lukten. Vandalen hebben zelfs zeldzame wintereikstoven vernield. De bomen die wij gekapt hebben zijn vooral dennen, berken en vogelkers. Ze zouden sowieso gerooid worden omdat men het naaldwoud daar wordt omgevormd tot ecologisch waardevolle landduinen- en eikenberkenbos-habitatstypes.

De Klaverberg en de aangrenzende Opglabbekerzavel zijn één van de zeldzaamste natuurgebieden die opgenomen zijn in Natura 2000. Kenmerkend zijn de landduinen en vooral de monumentale wintereikstoven. Volgens natuurdeskundigen kunnen die duizend jaar worden. De omtrek van sommige hakhoutstoven kan groter dan dertig meter zijn. De Klaverberg en de Opglabbekerzavel maken deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen.