HOME

ANTWERPEN

LIMBURG

OOST-VLAANDEREN

VLAAMS-BRABANT

WEST-VLAANDEREN


HENEGOUWEN

LUIK

LUXEMBURG

NAMEN

WAALS-BRABANT

DUITSLAND

G.H.D. LUXEMBURG

NEDERLAND

Mountainbikers met gerichte ingrepen geweerd van historische Kruisberg

Bron: nieuwsblad.be

17-12-2020 - Herentals gaat vanaf het voorjaar de als erfgoed gerangschikte site van de Kruisberg beter beschermen tegen de ravage die honderden mountainbikers er nu elke week aanrichten. Hoewel de 570 jaar oude Kruisberg verboden terrein is voor mountainbikers, trekken die zich daar niks van aan. Ze beschadigen de duin en de trappen en komen er in conflict met wandelaars.


Afb.: Ⓒ Mia Uydens - Mountainbikers ruïneren de Kruisberg. Ze zitten daar zitten op verboden terrein. Maar niemand trekt zich daar wat van aan. Dat moet nu door enkele gerichte ingrepen veranderen.

De kruisweg, die in de buurt van het Herentalse kerkhof al eeuwenlang een van de duinen van de Kempense Heuvelrug beklimt, werd in 1460-1461 opgericht door een Herentalse minderbroeder nadat die teruggekeerd was van een pelgrimstocht naar Jeruzalem. De kruisweg bestond oorspronkelijk uit een kleiner aantal staties en werd meermaals verwoest en hersteld. Het afgelopen jaar werden op de Kruisberg verschillende incidenten, soms zelf vechtpartijen, gemeld tussen wandelaars en mountainbikers. Om de duin en de site voor verder verval te behoeden slaan de stad Herentals, Sport Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Onroerend Erfgoed, het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en het Land van Nete en Aa nu de handen in elkaar. De werkgroep schrijft met deze ingreep het begin van een groter verhaal over het gebruik en de bescherming van de Kempense Heuvelrug.Steeds meer crossspaden

De stad kondigt nu aan nog dit voorjaar dringende instandhoudingswerken uit te voeren aan de Kruisberg. De traptreden worden hersteld en de onder meer door mountainbikers veroorzaakte erosie zal worden aangevuld met streekeigen zand. “We plaatsen ook hagen en hekken van kastanjehout en dwarsbalken, zodat wandelaars via een veilig, vastgelegd wandeltraject de duin en zijn kapellen kunnen bezoeken”, zegt schepen van Monumenten en Erfgoed Stefan Verraedt (N-VA). “We verleggen het mountainbikeparcours op een manier dat men niet meer de Kruisberg oprijdt. Iedereen moet kunnen genieten van de Kempense Heuvelrug.

De houten afsluitingen en poortjes die fietsers de doorgang verhinderen, moeten het mountainbikers duidelijk maken dat ze op de Kruisberg zelf niks te zoeken hebben. Want druk op dit ‘geologische monument’ werd de afgelopen jaren steeds groter omdat heel Vlaanderen er met een crossfiets wilde op en over rijden. Het mountainbikeparcours van Herentals tot Kasterlee en terug is een van de meest bezochte van Vlaanderen, juist omwille van de mooie natuur en de uitdagende route.

Maar het op- en afrijden van de hellingen veroorzaakt afkalving en erosie en brengt in snel tempo schade toe aan de Kruisberg en de andere duinen van de Kempense Heuvelrug, die ontstonden door bijeengeblazen stuifzanden net na de laatste ijstijd. Mountainbikers maken er haast elke week meer paden en sporen bij, vaak op de steilste stukken van de duinen, de Kruisberg op kop.Nieuwe startplaats

Om de historische site te vrijwaren verlegt Sport Vlaanderen de start van dit parcours van de Wijngaard, aan de voet van de Kruisberg, naar het domein van Sport Vlaanderen aan de Vorselaarsebaan (het vroeger Bloso, red.) De mountainbikers krijgen er daar ook betere accommodatie en een ruime parkeergelegenheid bij. "De startborden worden verplaatst en ook op de digitale mountainbikesites en -fora werd de startplaats al aangepast", zegt Sport Vlaanderen. Aan de startplaats langs de Vorselaarsebaan ligt er vanaf nu ook een nieuw technisch parcours voor mountainbikers, met pittige klimmetjes en single tracks. Het kan mee worden opgenomen in de bestaande lus Herentals-Kasterlee.

Sport Vlaanderen: "We vragen mountainbikers om alleen het bewegwijzerde parcours te gebruiken en er niet van af te wijken. In de eerste plaats omdat mountainbikers hun sport kunnen blijven beoefenen. We moeten ook rekening houden met andere recreanten en de waardevolle natuur en het historische landschap."

In 2025 staat -met financiële steun van de Vlaamse overheid- een grote restauratie van de vervallen H. Kruiskapel, de H. Grafkapel en alle staties van de kruisweg op de agenda van het stadsbestuur.

Bekijk hier de route van Herentals.