HOME

ANTWERPEN

LIMBURG

OOST VLAANDEREN

VLAAMS BRABANT

WEST VLAANDEREN


HENEGOUWEN

LUIK

LUXEMBURG

NAMEN

WAALS BRABANT

DUITSLAND

G.H.D. LUXEMBURG

NEDERLAND

Is dit de uitdagendste MTB-route van Vlaanderen?

Bron: cycling.be

28-01-2020 - Waar vind je de meest uitdagende mountainbikeroute van Vlaanderen? Het is een vraag die voortdurend gesteld wordt onder bikers en op mountainbikefora. Volgens lokale mountainbiker Kris uit Oud-Heverlee moet je daarvoor naar het Meerdaalwoud ten zuiden van Leuven.


Afb.: Ⓒ Gunter Hauspie - cycling.be

Bloso-routes zijn de enige permanent en uniform bewegwijzerde mountainbikeparcours die over heel Vlaanderen verspreid liggen. Die in het zuiden van Vlaanderen worden doorgaans als de pittigste beschouwd: van het West-Vlaamse Heuvelland over de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland naar Brabants en Limburgs Haspengouw. Dat zijn dan ook de meest heuvelachtige gebieden van Vlaanderen. Naar dat soort locaties zijn mountainbikers in de eerste plaats op zoek: klimmen en dalen maakt een tocht immers technischer en speelser. Alleen de Kempense heuvelrug rond Herentals en Kasterlee kan met zijn lange singletracks door de bossen concurreren.


GEEN ASFALT

Als je met lokale bikers praat, hoor je vaak dat die Bloso-routes wel goed zijn als introductie op een streek, maar dat het pittiger en avontuurlijker kan. Krijg je een uitnodiging om dat met zo'n plaatselijke kenner te ondervinden, dan moet je niet twijfelen. Wij deden het in Oud-Heverlee, ten zuiden van Leuven. De blauwe Bloso-lus trekt er door het uitgestrekte en heuvelachtige Meerdaalwoud."Het is een mooie route met op 16 kilometer toch 280 hoogtemeters. Maar als kenners van het woud missen we sommige andere interessante passages", zegt Kris. De man kent het woud op zijn duimpje en belooft me een tocht van dertig kilometer zonder één auto en zonder één meter asfalt. "Maar met veel bomen en vooral met flink wat explosief klim- en technisch daalwerk. Vooral aan de zuidrand van het Meerdaalwoud daalt het bosplateau steil af naar de Waalse dorpen Nethen en Hamme-Mille. Daar ligt een aantal smalle holle wegen, die van de vallei naar het plateau voeren. Als je weet hoe je die best combineert, dan ben je een geweldige bike-ervaring rijker."

Ontdek de Meerdaal-GPS-route hier.


Bron: cycling.be