HOME

ANTWERPEN

LIMBURG

OOST-VLAANDEREN

VLAAMS-BRABANT

WEST-VLAANDEREN


HENEGOUWEN

LUIK

LUXEMBURG

NAMEN

WAALS-BRABANT

DUITSLAND

G.H.D. LUXEMBURG

NEDERLAND

Ingegraven prikkeldraad, scherpe stenen en glasscherven: hier worden mountainbikers met harde hand weggepest uit de bossen

Bron: nieuwsblad.be

19-08-2020 - Mountainbikers krijgen tijdens hun tochten in de Lummense bossen af te rekenen met glasscherven, prikkeldraad, scherpe stukken leisteen, een touw en dikke takken op de paadjes. “Allemaal bewuste acties om ons weg te houden”, zegt Wim Huybrechts, de president van de nieuwe mountainbikeclub Trailz4Fun.


Afb.: Ⓒ Koen Luts - Mountainbiker Wim Huybrechts vindt het jammer dat ze tijdens hun fietstochten geconfronteerd worden met ingegraven prikkeldraad en scherpe leisteen, glasscherven, takken op de paden en zelfs een keer een touw.

Op een bospaadje naast de autosnelweg in de Goeren dat druk gebruikt wordt door mountainbikers, wandelaars en lopers werden op verschillende plaatsen glasscherven uitgestrooid. “Dat mooie pad is er pas sinds begin vorig jaar. Het wordt meer en meer gebruikt en je kan zo tot in Zelem fietsen of naar de Willekensberg. Er werd vorig jaar op dit pad ook al eens prikkeldraad ingegraven. Alleen de scherpe delen kwamen net boven de grond uit. Daarna hadden een drietal mensen van onze club een lekke band. In het begin van de zomer werden er dunne, zwarte gebroken leistenen ingegraven met de scherpe kant naar boven. Enkele maanden geleden zag een jongetje van zes jaar tijdens zijn fietstocht nog net op tijd een koord dat tussen twee bomen op gezichtshoogte was gespannen. De resten van dat touw hangen er nog steeds. Met die pesterijen willen ze ons allicht wegjagen.Geen politieman

Het zou om een privéterrein gaan, maar dat stond tot maandag nergens aangegeven, zegt Huybrechts. “Sinds dinsdag hangen er wel bordjes die duidelijk aangeven dat het om privéterrein gaat en dan draaien echte mountainbikers om. Maar mensen bewust kwetsen, dat kan toch niet. Door het Koet vlakbij Lummencentrum loopt een officieel mountainbikepad en zelfs daar maken sommige mensen het ons moeilijk. Ik zag dikke takken op het pad liggen en even verder was een oude man nog een lange, dikke tak uit de struiken aan het sleuren. Toen hij mij even later zag, liet hij de tak vallen. Ik vroeg waarom hij dat deed, maar ik ben geen politieman en kan niet optreden. Bijna alle mountainbikers hebben respect voor de natuur en leden van onze club gooien niets weg tijdens een tocht. Maar toch zijn er mensen die niet willen dat we door de bossen fietsen”, betreurt Huybrechts.

Niet op de hoogte

Maandag werd de eigenaar van het terrein door de politie gecontacteerd. Hij was niet op de hoogte dat er glas op de paden lag en hij zou de nodige maatregelen treffen. Dat gebeurde erg snel, want dinsdag was het pad langs twee kanten afgesloten met draad waar een bordje ‘Privé’ aan hing.

Bron: nieuwsblad.be