Regio

Steunen

Ga je bewust om met Strava? Diefstal mogelijk gevolg van app

Bron: mountainbike.be

17-06-2020 - Heb je ook onbewust je Strava-account op openbaar staan? Zet het dan toch maar op privé, zodat enkel je vrienden je trainingen kunnen zien. Of pas de eerste en laatste hectometers van je ritten aan. Het had in het West-Vlaamse Deerlijk misschien wel een driedubbele fietsdiefstal kunnen voorkomen.


Afb.: Ⓒ strava.com

De regionale pagina’s van Het Laatste Nieuws brachten vorige week het trieste nieuws van de gepassioneerde fietser Bart uit Sint-Lodewijk-Deerlijk: die zag uit een afgesloten garagebox in de buurt van zijn woning drie waardevolle fietsen verdwijnen: een mountainbike en twee koersfietsen. Een flinke financiële en emotionele klap die niemand van ons wil meemaken, dat hoeft niet gezegd. "De emotionele waarde is nog groter dan de materiële", klinkt het, en daar kunnen we ons perfect in vinden.De man heeft intussen een idee waarom de dieven wisten in welke garagebox ze precies moesten zijn: “Iemand liet ons intussen weten dat mijn profiel op Strava helemaal openbaar staat. Daardoor kan je eigenlijk tot op de meter volgen waar ik heb gereden en dus ook mijn rit heb beëindigd, aan de garage. Ik wist niet dat je op Strava wat privacy kunt inbouwen, door de instellingen te veranderen. Daardoor is een beperkte straal rond je huis niet zichtbaar en weten ook mensen met slechte bedoelingen minder makkelijk waar je woont. Da’s toch iets om rekening mee te houden in de toekomst.

Bezint dus eer ge begint: Strava is – net als verschillende andere apps – dan wel een handig instrument om een digitaal trainingsdagboek bij te houden, om parcoursideeën op te doen of om te ontdekken dat je een gigantische trainingsachterstand op je vrienden aan het oplopen bent, en dat zorgde tijdens de coronacrisis meteen voor een groot aantal nieuwe gebruikers. Maar toch ga je er - net als ons - dus best van bij het begin erg bewust mee om.Hoe? In het geval van Strava in je privacybeheer je trainingen automatisch privé plaatsen, zodat enkel je vrienden (of jijzelf) ze kunnen zien, is allicht meteen de belangrijkste optie. Je GPS pas een eindje verder in de straat in gang duwen, dat kan ook. En er bestaat inderdaad ook de mogelijkheid om een privacyzone aan te maken, waardoor de eerste en laatste hectometers van iedere rit automatisch worden weggekapt. Besef je nu pas dat al je trainingen openbaar staan? Dan kan je ze nog retroactief op privé plaatsen in de privacy-instellingen. Wie weet voorkom je zo een diefstal!

Bron: mountainbike.be