HOME

ANTWERPEN

LIMBURG

OOST-VLAANDEREN

VLAAMS-BRABANT

WEST-VLAANDEREN


HENEGOUWEN

LUIK

LUXEMBURG

NAMEN

WAALS-BRABANT

DUITSLAND

G.H.D. LUXEMBURG

NEDERLAND

Districtsschepen droomt van mountainbikeparcours in Antwerpen: “Ruimte genoeg in de toekomstige Ringparken

Bron: nieuwsblad.be

22-10-2020 - Wat als er een groot mountainbikeparcours rond Antwerpen zou lopen? Antwerps districtsschepen van Sport Charlie Van Leuffel (N-VA) droomt ervan. En ze pleit ervoor bij de ontwerpers en het stadsbestuur om dat te realiseren in de Ringparken die rond Antwerpen aangelegd zullen worden.


Afb.: Ⓒ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO - Kunnen we straks ook mountainbiken in de Ringparken?

Sport Vlaanderen merkt dat mountainbiken een exponentiële groei kent”, zegt Van Leuffel, zelf een fervent mountainbiker. “Dit soort routes zijn vandaag in onze regio jammer genoeg niet aanwezig. Veldrijders en mountainbikers moeten die steeds ver buiten onze stad gaan zoeken. De meest nabije volwaardige routes van Sport Vlaanderen bevinden zich in Essen, Zoersel en Kruibeke. In tegenstelling tot de Kempen en het Mechelse, waar er veel meer aanbod is.

Op een overzichtskaart van Sport Vlaanderen is inderdaad in de omgeving van Antwerpen geen route te zien. Enkel een kleinere tussen Edegem en Kontich. Terwijl grote routes verder van Antwerpen dicht bij elkaar liggen.


Van Leuffel ziet een kans in de aan te leggen parken rond de Antwerpse Ring. “Ik vraag concreet aan de ontwerpers of het geen mogelijkheid is om een volwaardige route aan te leggen doorheen die parken. Met heuvels en natuurlijke hindernissen, stukken voor alle niveaus. En of er in andere groene zones langs de Ring, zoals de Oude Landen of het Sint-Annabos, ook dergelijke routes kunnen komen.

Ze vindt dat het perfect in het concept van de parken kan passen. “Mountainbiken is per definitie natuurlijke elementen overwinnen. De aanleg van heuvels, natuurlijke hindernissen en wat wegwijzers kost trouwens minder dan een verhard fietspad. En er is ruimte genoeg in die toekomstige Ringparken. Bijvoorbeeld in de Groene Vesten alleen al, tussen de Zuidknoop en de Afrit van de E34, ligt een zee van ruimte. Al is het idee een veel langere route te maken.

De Antwerpse districtsraad keurde haar advies maandag goed. Het wordt als raadgeving overgemaakt aan schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), die er mogelijk mee aan de slag gaat. “Ik vind het een goed idee en zal kijken wat mogelijk is”, zegt Kennis.

Bron: nieuwsblad.be