Dialoog loont: Waalse politiek zet MTB-sport op agenda

Bron: mountainbike.be - Auteur: Simon Lamon

17-07-2020 - De acties van het Waalse bikerscollectief MBFB lijken hun eerste effecten te hebben. Na het opstarten van de dialoog met politiek en bosbeheer zijn de bezorgdheden van de mountainbikewereld op de politieke agenda geplaatst.


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be

Het manifest dat de Mountain Bikers Foundation Belgium lanceerde, werd een succes: intussen staan er al bijna 20.000 handtekeningen onder van bikers die de bezorgdheden van de MBFB deelden over het huidige aanbod voor MTB’ers in Wallonië, en die zichzelf aan de morele code beloofden te houden om het imago van mountainbikers op te krikken bij de andere bosgebruikers. Met die twintigduizend stemmen in de rugzak had MBFB voldoende draagvlak om de gesprekken met de verschillende gezaghebbende betrokkenen aan te gaan.

En die eerste gesprekken, die zijn er intussen geweest. MBFB trok het bos in met enkele Waalse volksvertegenwoordigers en bosbeheerders, en kreeg de kwestie zelfs op de agenda in het Waalse parlement. Daar beloofde Waals Minister van Toerisme Valérie De Bue dat een taskforce vanaf september een model zal uitwerken om het fietstoerisme verder te doen ontwikkelen, met daarin onder meer aandacht voor het aanpassen van het bestaande routenetwerk naar de noden van de mountainbikers van vandaag. De Bue beloofde ook rechtstreeks in gesprek te gaan met MBFB. Net als de Waalse Minister van Sport Valérie Glatigny én Minister van Natuur Céline Tellier trouwens, die van enkele parlementsleden de vraag kreeg de Code Forestier (die bepaalt dat mountainbiken op Waalse singletracks enkel is toegestaan op bepijlde routes) te herzien.
Ook op lokaal niveau beweegt er trouwens wat: zo gaf ook de gemeente Malmedy in een gesprek met MBFB en enkele lokale clubs ‘beloftevolle vooruitzichten voor marathon- en endurorijders’. Het soort dialogen dat MBFB ook in andere regio’s wil gaan voeren. Positieve signalen dus voor de toekomst, al is de politieke weg uiteraard lang: op korte termijn blijft de problematiek waarover we enkele weken terug schreven, dus nog altijd van kracht. Maar dat overheden, bosbeheerders en mountainbikers naar elkaar toe groeien, kunnen we alleen maar toejuichen.

Bron: mountainbike.be - Auteur: Simon Lamon