Plannen voor mountainbikeparcours op motorcrossterrein De Koel

Bron: nieuwsblad.be

08-04-2019 - Maaseik - Er loopt een onderzoek naar de realisatie van een parcours voor mountainbike en veldrijden op het vroegere crossterrein in Waterloos. Er zouden dan ook wedstrijden kunnen plaatsvinden.


Vandaag is er nog weinig dat verwijst naar de motorcrossomloop van weleer. - Afb.: Ⓒ ppn

De Maaseikse sportdienst is momenteel bezig met het ontwikkelen van een dossier voor zachte recreatie in De Koel in Waterloos. Het gaat om voorbereidende plannen, maar wel met een duidelijke inrichting voor de vroegere motorcrossterreinen.

Het idee kwam van een fietsclub in Opoeteren. “Een van hun leden ontwerpt parcours voor de mountainbikefederatie”, zegt schepen van Sport Marc Vereecken (N-VA). “Hij heeft nu voor de kiezelgroeve een omloop uitgewerkt. Het gaat om een gedetailleerd parcours voor mountainbikers en cyclocrossers. Beide sporten zouden op deze locatie samengebracht kunnen worden. Niet alleen het parcours werd bekeken, maar ook de omgeving met bijvoorbeeld een bezoekersruimte en parkeergelegenheid. In de plannen spreken we over een oefenterrein, waar ook wedstrijden kunnen plaatsvinden op regionaal en zelfs internationaal niveau.


Natuurloop

Sinds het Hof van Cassatie de motorcross in Neeroeteren definitief verboden heeft en alle bouwwerken verwijderd werden, is er weinig dat vandaag nog verwijst naar de omloop van weleer. De Koel staat op de bestemmingsplannen als natuurgebied ingekleurd en werd mee opgenomen in het project van de Duinengordel.

We zijn uiteraard niet de enige partner in dit verhaal. Ook Agentschap Natuur en Bos moet akkoord gaan met wat wij hier graag zouden willen. Maar we hebben er vertrouwen in”, aldus Vereecken. “De mensen van de Duinengordel zijn de plannen wel genegen. Het gaat hier tenslotte om zachte of stille recreatie.


Afb.: Ⓒ ppn

Dat de verwelkoming van de fiets niet wordt afgeschoten kan te maken hebben met de ontwikkeling van nieuwe looproutes in het natuurgebied. Bij Duinengordel zijn ze momenteel samen met Maaseik en Oudsbergen bezig met de creatie van een bewegwijzerd loopparcours van drie kilometer tot een halve marathon. In deze zogenaamde natuurloop nemen ze ook de rug van de kiezelgroeve in Waterloos op.

Een timing voor het project is nog niet bekend. “Het liefst zo snel mogelijk, maar dan moet iedereen groen licht willen geven”, aldus Vereecken.


Sanering

Collega-schepen en partijgenoot Guido Geusen verwijst ook naar het nog lopende OVAM-dossier. “Na het bodemonderzoek is de verontreinigde grond met asbestdelen afgevoerd. In totaal is 150 tot 200 ton weggevoerd. De sanering is nu afgelopen, maar de gespecialiseerde firma moet het attest nog aan de afvalstoffenmaatschappij overhandigen en die moet de zaak afsluiten. Pas dan kunnen we volgende stappen zetten”, besluit Geusen.


Bron: nieuwsblad.be