HOME

ANTWERPEN

LIMBURG

OOST VLAANDEREN

VLAAMS BRABANT

WEST VLAANDEREN


HENEGOUWEN

LUIK

LUXEMBURG

NAMEN

WAALS BRABANT

DUITSLAND

G.H.D. LUXEMBURG

NEDERLAND

Mountainbikeparcours in De Gavers is levensgevaarlijk

Bron: nieuwsblad.be

15-08-2019 - Topcrosser schrikt zich rot door ijzerdraad op nekhoogte, provincie werkt al aan oplossing

HARELBEKE/KUURNE - Eli Iserbyt (21) uit Kuurne is boos. Toen hij afgelopen weekend ging trainen in De Gavers ontdekte hij dat het mountainbikeparcours dat hij mee liet aanleggen, gedeeltelijk verdwenen is. “De nieuwe afsluiting is bovendien levensgevaarlijk.


Afb.: Ⓒ kvo - Eli promootte in oktober 2016 het nieuwe parcours, samen met toenmalig schepen van Sport Michaël Vannieuwenhuyze en renner Ibe Rommelaere.

Veldrijder Eli Iserbyt (21) uit Kuurne schrok zich een hoedje toen hij zaterdagmiddag ging trainen in De Gavers, op het mountainbikeparcours dat hij in oktober 2016 mee opende. De crosser behoort tot de wereldtop in zijn leeftijdscategorie en is behoorlijk boos. “Heel wat stukken van het parcours zijn verdwenen, bijna de helft”, zegt hij. “Het wasbord is weg en grote houten palen belemmeren de doorgang. Op een gegeven moment kom je zelfs een ijzeren draad tegen. Die hangt op keelhoogte. Zoiets is levensgevaarlijk.


Botsing tussen ruiter en crosser

De renner betreurt dat er niet gecommuniceerd werd over de aanpassingen. “De pijltjes wijzen nog steeds richting het verdwenen parcours. Wie niet goed oplet, rijdt zich quasi te pletter. Als hierover gecommuniceerd was, zou je me niet horen. Maar als je tijd hebt om zoveel houten balkjes te plaatsen, heb je ook tijd om nieuwe plaatjes te hangen. Ik snap dat werken soms nodig zijn, maar op deze manier kan dat niet”, aldus een boze Iserbyt.

De topcrosser kon de ijzeren draad net op tijd ontwijken. “Ik kon gelukkig op tijd stoppen, maar wat als daar een kind voorbij crost? Mij zien ze daar niet meer.

Dat horen ze bij de provincie niét graag. Toen ze hoorden van de klachten die Iserbyt openlijk op Facebook uitte, kwam de provinciale overheid naar eigen zeggen meteen in actie. “Toen we vaststelden dat Eli opmerkingen had, zijn we meteen ter plaatse gegaan. We voorzien in extra borden zodat verwarring niet meer mogelijk is”, klinkt het bij de provincie.


Het parcours verdwijnt niet. “Op sommige plaatsen kruist het ruiterpad het pad voor de mountainbikers, met onlangs een botsing tussen een ruiter en een crosser tot gevolg. Daarom verhuist het parcours voor mountainbikers gedeeltelijk.

Nieuw ruiterparcours

Wat Eli gezien heeft, wordt deel van het ruiterparcours”, aldus nog de provincie. “Op dat pad mogen eigenlijk geen crossers meer rijden. De ijzerdraad hangt langs het nieuwe ruiterparcours. Voor paarden vormt die geen probleem, voor renners wel, maar die moeten daar niet meer passeren.


Afb.: Ⓒ rr - De ijzerdraad is onderdeel van het nieuwe ruiterpad.

Iserbyt blijft welkom in De Gavers. “We nodigen hem uit voor een gesprek, zodat we samen kunnen kijken wat er beter kan aan het huidige parcours. Zijn expertise is welkom, net als die van alle doelgroepen in De Gavers.

Bron: nieuwsblad.be