HOME

ANTWERPEN

LIMBURG

OOST VLAANDEREN

VLAAMS BRABANT

WEST VLAANDEREN


HENEGOUWEN

LUIK

LUXEMBURG

NAMEN

WAALS BRABANT

DUITSLAND

G.H.D. LUXEMBURG

NEDERLAND

Meerdaalwoud afgesloten door jacht op everzwijnen

17-01-2019 - Het Agentschap voor Natuur & Bos organiseert morgen een derde ‘stille drukjacht’ op everzwijnen in het Meerdaalwoud. Die moet de everzwijnpopulatie, die de voorbije jaren sterk is toegenomen, inperken.


Afb.: Ⓒ if

Bij een stille drukjacht drijven vrijwilligers de everzwijnen naar een locatie, zodat de jagers in ‘hoogzit’ de dieren op een veilige manier kunnen afschieten. Om ongelukken te vermijden, is het bos op vrijdag 18 januari dicht.

Sinds 2016 is er een gevestigde populatie van naar schatting honderd everzwijnen in het Meerdaalwoud. “Zonder controle groeit een everzwijnenpopulatie met 100 tot 150 procent per jaar”, zegt regiobeheerder Bart Meuleman. “De dieren hebben nagenoeg geen natuurlijke vijand.


Tijdens de eerste stille drukjacht op 22 november werden in het Meerdaalwoud zeven everzwijnen geschoten. Bij de tweede stille drukjacht bleef het bij één dier. “Door het vochtige weer waren de dieren naar een hoger gebied getrokken”, aldus Meuleman. “Stille drukjachten zijn nieuw voor ons. We hebben de eerste twee keer al veel ervaring opgedaan, en willen die nu toepassen in onze derde jacht.

De druk ligt hoog om het deze keer beter te doen. “In 2019 moeten we een veertigtal dieren schieten, willen we de populatie onder controle houden”, aldus Meuleman. “Daarom hoop ik dat we deze jacht op zijn minst vijf dieren schieten. Anders komt de doelstelling in het gedrang.

De regiobeheerder laat weten dat er ook andere middelen worden overwogen om de populatie in te dijken.Om de veiligheid te waarborgen worden de betrokken gebieden tijdens de stille drukjacht voor het publiek en andere boswerkzaamheden gesloten. Zo wordt de westkant van het Meerdaalwoud op 18 januari tussen 8 en 14 uur afgesloten. Vanaf 17 januari zal dat verbod aan alle toegangspaden geafficheerd worden.

Bron: (dkr) - nieuwsblad.be / natuurenbos.be