HOME

ANTWERPEN

LIMBURG

OOST VLAANDEREN

VLAAMS BRABANT

WEST VLAANDEREN


HENEGOUWEN

LUIK

LUXEMBURG

NAMEN

WAALS BRABANT

DUITSLAND

G.H.D. LUXEMBURG

NEDERLAND

Herent wordt paradijs voor mountainbikers

Gemeente werkt aan nieuwe mountainbikeroute

10-01-2019 - De nieuwe sporthal Bart Swings zal het vertrekpunt worden van de nieuwe Herentse Mountainbikeroute, die momenteel vertrekt aan sporthal Warot. Op 16 januari organiseert de gemeente een meedenkavond voor de heraanleg van het parcours.


Veelvuldig bekroond duatleet en Herentenaar Seppe Odeyn verheugt zich op de nieuwe routes. - Foto: Ⓒ dkr

Een opvallende gast bij de meedenkavond is veelvuldig bekroond duatleet en Herentenaar Seppe Odeyn. De wereldkampioen long distance duathlon en vijfvoudig winnaar van de Hel van Kasterlee is erg enthousiast over het nieuwe project. "Elke dag kom ik hier joggen, en ook met de fiets is het prachtig in de Herentse natuur. Het traject tussen het Warot en Bertembos is mijn favoriete stuk, daar heb je een prachtig uitzicht over de velden. Ook de hellingen van de Mollekensberg zijn erg leuk om over te fietsen."


De gemeente Herent belooft dat de gemeente voor fietsfanaten alleen maar beter zal worden. "Het huidige mountainbiketraject is 24 kilometer lang, en dat willen we verdubbelen", zegt schepen van Sport Philippe Scheys (CD&V). Volgens Odeyn is dat een haalbare opgave. "Er zijn veel geschikte veldwegen in Herent", zegt hij. "De opgave is om ze op een goede manier met elkaar te verbinden, en gevaarlijke kruispunten te vermijden. Ook een goede signalisatie van openbaar- en priv├ędomein kan nuttig zijn. Als je wil kan je in de Herentse natuur een parcours van zestig kilometer aanleggen."

Traject met lussen

Volgens de schepen is het de bedoeling om veel lussen te leggen in het traject. "Zo kunnen sporters de lengte van hun route makkelijk bepalen. We willen ook enkele kruisingen met bezienswaardigheden en de lokale horeca, waar de fietsers tijdens hun tocht even kunnen uitblazen."

De nieuwe route zal gefinaliseerd worden in 2020, ongeveer gelijktijdig met de opening van de nieuwe sporthal Bart Swings. Daar zal de gemeente ook een afspuitstand voorzien, zodat de fietsers na afloop hun materieel kunnen schoonmaken.


Het Herentse college heeft het toekomstige sportcentrum Bart Swings gegund aan bouwbedrijf Pellikaan nv. Zij kwamen zowel indoor als outdoor als sterkste uit de bus.

Indoor komt er een grote sporthal voor balsporten, badminton en judo en een gymhal van 860 vierkante meter, volledig ingericht met alle oefen- en olympische toestellen, en een ruime cafetaria met terras op het zuiden zorgt. "Een goede buitenaanleg was voor ons erg belangrijk", zegt schepen van Sport Philippe Scheys (CD&V) "We willen dat Centrum Bart Swings naast een sporthal ook een ontmoetingscentrum wordt. Een gezellig terras mag daarbij niet ontbreken."

Buiten komt onder meer het eerste geasfalteerde pumptrack van Vlaanderen. Het gebouw is zodanig ontworpen dat het zonder al te grote ingrepen kan worden uitgebreid met een zwembad en dans- of gevechtssportzalen. Het deels gesubsidieerde project zal bijna zes miljoen euro bedragen en moet klaar zijn tegen augustus 2020.

Bron: dkr - nieuwsblad.be