HOME

ANTWERPEN

LIMBURG

OOST VLAANDEREN

VLAAMS BRABANT

WEST VLAANDEREN


HENEGOUWEN

LUIK

LUXEMBURG

NAMEN

WAALS BRABANT

DUITSLAND

G.H.D. LUXEMBURG

NEDERLAND

Beleef het Ronde-gevoel met MTB of gravelfiets

Bron: sport.be - Steven Kins

26-09-2019 - Heb je de Ronde van Vlaanderen altijd al eens op een andere manier willen rijden? Dan hebben we goed nieuws, want op zaterdag 5 oktober zetten we de koersfiets even aan de kant en mag de MTB of gravelfiets nog eens van stal gehaald worden voor de Ronde van Vlaanderen Off-Road.


Afb.: Ⓒ Peloton

Verwacht je aan het echte Ronde van Vlaanderen-gevoel, maar dan een tikkeltje anders. De sfeer en de omgeving blijven dezelfde. De iconische passages over de Koppenberg en de Oude Kwaremont zijn nog steeds van de partij, al ligt het zwaartepunt nu niet op, maar naast de kasseien.

Je hebt keuze uit drie verschillende afstanden: 30, 58 en 83 kilometer. Wie voor de korte afstand kiest, krijgt al 579 hoogtemeters voor de wielen geschoven. De grote avonturiers zullen op het einde van de dag 1.423 hoogtemeters op de teller hebben staan. Je slalomt voortdurend tussen de bomen en baant je een weg door weides. Een stevige uitdaging die beloond wordt met mooie stukjes natuur.Het recreatieoord Kluisbos in Kluisbergen doet dienst als startlocatie. De Kluisberg fungeert als pittige opwarmer, maar uitdagend wordt het vooral wanneer je tijdens de afdaling het bos in duikt aan percentages tot 18 %. De tocht van 30 kilometer gaat daarna verder in de regio rond de Oude Kwaremont. Vergis je niet: ook die lus is best stevig, met onder meer passages over de Oude Kwaremont, de Hotond (offroad), de Paterberg en de Pensemont (offroad).

Opteer je voor de tocht van 58 kilometer, dan krijg je onder andere de Fiertelmeers, het Koppenbergbos en de Kortekeer (offroad) voorgeschoteld. De Fiertelmeers is de steilste helling van Vlaanderen, met een gemiddelde van 12 % en een maximaal stijgingspercentage van 19,6 %. Een onverharde strook van 300 meter maakt de beproeving alleen maar zwaarder. Voor je aan de Koppenberg de kasseien aansnijdt, mag je eerst een mooie afdaling in het Koppenbergbos afwerken - nog even genieten voor je de Bult van Melden met angstige ogen ontmoet. Aan de Oude Kwaremont rijden de deelnemers aan de 58 en 83 kilometer eerst even naar beneden, om de legendarische helling vervolgens offroad te beklimmen.Wie zich een echte offroad-Flandrien wil noemen, kiest voor de 83 kilometer, met extra passages door onder andere het Muziekbos, over de Kanarieberg (offroad), de Taaienberg, de Eikenberg en Ladeuze (offroad). "Voor elke deelname schenken we 1 euro aan het Agentschap Natuur en Bos, die gebruikt wordt voor het behoud en het onderhoud van de bossen in de Vlaamse Ardennen. Op die manier kan iedereen blijven genieten van de prachtige natuur in deze unieke regio", meldt organisator Peloton. "Bovendien kan je aan elke bevoorradingszone rekenen op technische bijstand. Daarnaast zullen er ook mobiele mecaniciens aanwezig zijn op minder toegankelijke plekken."

Praktische info

* Wanneer? Zaterdag 5 oktober 2019
* Waar? SPORTHAL KLUISBOS - Poletsestraat 59, 9690 Kluisbergen
* Afstanden? 30 km (579 hm) - 58 km (1.034 hm) - 83 km (1.423 hm)

Meer info op rvvoffroad.com

Bron: sport.be - Steven Kins