HOME

ANTWERPEN

LIMBURG

OOST VLAANDEREN

VLAAMS BRABANT

WEST VLAANDEREN


HENEGOUWEN

LUIK

LUXEMBURG

NAMEN

WAALS BRABANT

DUITSLAND

G.H.D. LUXEMBURG

NEDERLAND

Wel of niet alleen op de mountainbike?

30-3-2018 - Hoe ga je verstandig solo op pad als mountainbiker? Vanwege de dood van een 19-jarige fietser in Schalkhaar (NL) komt er binnenkort een bijeenkomst hierover.


Wilco Husmans van Mountainbike Netwerk Deventer gaat nooit op pad zonder tracker. © FOTO HISSINK"Het is heel tragisch wat er met deze mountainbiker gebeurd is. Dit grijpt mij aan en schudt het mountainbikewereldje op. Ik wil kijken of we binnen ons netwerk een voorlichtingsbijeenkomst kunnen beleggen en daar Wielersportvereniging De Zwaluwen met haar mountainbikeafdeling bij betrekken", zegt Wilco Husmans. De Deventenaar (50) is een van de oprichters van Mountainbike Netwerk Deventer, een besloten Facebookgroep met 1.050 leden.

Henk de Man, voorzitter van WSV De Zwaluwen, vindt zo'n bijeenkomst een prima initiatief. Hij wil hier graag ook mountainbikeclubs uit de regio en de gemeente Deventer als grondbezitter bij betrekken.

De Man (59 jaar, Deventer) hoorde maandag als officier van dienst bij de politie vroegtijdig van de dood van de mountainbiker. Twee andere mountainbikers die op het Wechelerveld reden, hebben het slachtoffer aangetroffen. Reanimatiepogingen en hulpdiensten konden de jongeman niet redden.

Livetracker

Zelf gebruikt De Man als hij alleen gaat fietsen een Garmin livetracker, zodat naasten hem op de voet kunnen volgen. Husmans gebruikt de livetracker in combinatie met ongevalsdetectie. Als hij valt en zijn fiets beweegt een minuut niet, worden automatisch de door hem ingestelde noodnummers gebeld. "Drie jaar geleden ben ik op de Posbank gelanceerd en met mijn rug op een boomstronk gevallen. Door de adrenaline kon ik daarna doorfietsen, maar opeens ging het licht uit. Een van de andere fietsers heeft toen 112 gebeld."

Fietsongeval

Eerbekenaar Wim Derksen (52) verloor negen jaar geleden zijn vader door een fietsongeval. "We zijn hem uren kwijt geweest en wisten niet waar hij was. Hij bleek in kritieke toestand in het ziekenhuis te zijn opgenomen. Twee dagen later is hij overleden."

Derksen, een fanatiek MTB'er, zegt dat hij ondanks deze ervaring veel lange tochten in zijn eentje door de Veluwse bossen maakt. "Vanaf het overlijden van mijn vader heb ik wel maatregelen genomen zodat ik altijd te volgen ben."

Wel of niet alleen op pad? Tientallen leden van Mountainbike Netwerk Deventer reageerden in de facebookdiscussie. De reacties zijn ingekort:

Renate Husmans-Jonkhout (Deventer, 50 jaar): "Ik denk dat iedereen dit zelf moet bepalen. Ik ga wel vaker alleen, ook voor langere afstanden, maar heb wel een Garmin met tracker erop zodat ik altijd gevonden kan worden."

Ronald van den Brink (Deventer, 48): "Die vraag kan je stellen aan elke recreant die de natuur in gaat: wandelaar, hardloper, ruiter, MTB'er. Mijn mening: ga met minimaal twee personen. Ongeacht wat je doet, welke dag of tijdstip. Ik ga ook weleens alleen op pad. Je gaat er immers niet van uit dat je wat overkomt. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje."

Jan Wichink Kruit (Schalkhaar, 66): "Op de eerste plaats gecondoleerd voor alle nabestaanden. Ik mountainbike doordeweeks vaak alleen en in het weekeinde met meerderen. Ga je alleen en er gebeurt iets dan is het mogelijk dat je ook echt alleen bent. Maak altijd een afspraak met het thuisfront hoe laat je ongeveer terug bent en neem minimaal je mobiel mee."

Roy Giesen: (Deventer, 40): "Het is inderdaad een goede discussie. Je staat er te weinig bij stil dat er wat kan gebeuren. Zijn er apps voor de telefoon die een ongeval kunnen registreren en hulp kunnen inschakelen?"

Wim Beumer (Deventer, 47): "Ik denk dat het verstandig is niet alleen te gaan. Er kan altijd iets gebeuren. Als je met anderen fietst kan er veel sneller geschakeld worden met hulpdiensten. Ik heb zelf één keer een boom "geknuffeld" waarbij ik het geluk had dat ik zelf hulp kon inschakelen. Sindsdien nooit meer alleen. Sterkte voor alle betrokkenen en nabestaanden van de verongelukte mountainbiker."

Bron: destentor.nl


Je kan je mening delen op de facebook-pagina.