HOME

ANTWERPEN

LIMBURG

OOST VLAANDEREN

VLAAMS BRABANT

WEST VLAANDEREN


HENEGOUWEN

LUIK

LUXEMBURG

NAMEN

WAALS BRABANT

DUITSLAND

G.H.D. LUXEMBURG

NEDERLAND

Opening uitbreidingslus Paul Herygers-mountainbikeroute in Oostduinkerke

12-06-2018 - De bestaande mountainbikeroute ‘Paul Herygers’ bestaande uit een lus van 13 km tussen Koksijde en De Panne wordt uitgebreid richting Oostduinkerke. De afstand van deze mountainbikeroute bedraagt nu 28 km (waarvan 16 km op onverharde wegen). Dit betekent dat er nu een officiële verbinding is tussen de bestaande, permanent bewegwijzerde, routes in De Panne, Nieuwpoort en Koksijde.


Afb.: invlaanderen.be

Begin 2000 werd door de sportdienst van de Provincie West-Vlaanderen het idee geopperd om een mountainbikeroute aan te leggen tussen De Panne en Knokke. De kustmountainbikeroute. In die optiek werd in 2011 een eerste aanzet gegeven om een officiële mountainbikeroute te creëren in onze gemeente. Deze route was toen beperkt in afstand (13 km), maar wel bijzonder populair als we ons baseren op het aantal fietsers tijdens de winter. Enerzijds dankzij de verbinding met de mountainbikeroute van buurgemeente De Panne en anderzijds door de vele spectaculaire single-tracks in het natuurgebied ‘De Noordduinen’ en het stuk gelegen op het legendarische cyclocrossparcours van Koksijde. Tevens is de beklimming van de Hoge Blekker, de hoogste duin van de Kust, nog steeds een uitdaging voor de vele wielerfanaten.


De mountainbikeroute draagt de naam van wereldkampioen cyclocross van 1994 in Koksijde, tevens ereburger, Paul Herygers. De peter en meter van deze route zijn het echtpaar Philip Nuyten en Annick Lamoot. Zij zorgen ervoor dat de tekortkomingen hersteld worden of melden deze aan de sportdienst.

De route wordt verbonden aan de reeds bestaande Herygersroute ter hoogte van de Hoge Blekkerduin, vandaar daal je af in het natuurgebied ‘De Doornpanne’ om dan via de zuidkant van Oostduinkerke-Dorp en grenzend aan Koksijde Golf Ter Hille de Oostvoorduinen te doorkruisen richting het Hannecartbos. Via het Hannecartbos wordt een bezoek gebracht aan de ‘Plaatsduinen’ om dan via de Witte Burg en het bezoekerscentrum van de IWVA terug de Hoge Blekker te bereiken.

De uitbreiding van de Paul Herygersroute in Oostduinkerke bedraagt een extra stuk van 15,5 km. Dat maakt dus in totaal 28 avontuurlijke kilometers mountainbikeplezier in Koksijde-Oostduinkerke. Een pareltje voor de vele plaatselijke mountainbikers, maar ook voor de vele sportieve toeristen die in de winter onze gemeente bezoeken.


Dit nieuwe stuk werd gerealiseerd dankzij de medewerking van Sport Vlaanderen, het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met de WVI, de IWVA, de Provincie West-Vlaanderen, Westtoer en de ‘Westhoekruiters’.Bron: invlaanderen.be


Bekijk hier de uitgebreide MTB-route in Koksijde.