Mountainbikeparcours Oosterhout (NL) deels afgesloten door extreme droogte

29-07-2018 - Vanwege de extreme droogte zijn er deze week delen van het mountainbikeparcours in Oosterhout afgesloten. De komende dagen volgen waarschijnlijk nog meer stukken. "We adviseren mountainbikers de paden zelfs helemaal te vermijden", zegt parcoursbouwer Rob Huijs.


Afb.: © Maurice Koot


MTB Tracks Oosterhout heeft drie routes: Cadettenkamp, Dorst en Vrachelen. Van de in totaal 32 kilometer gaat het overgrote deel over zand. Door de aanhoudende droogte zijn die paden volgens Huijs mul geworden. "Het is een beetje surfen op het zand."

Gevaarlijk

Als mountainbikers eroverheen rijden, gaat de kwaliteit van het parcours achteruit, vertelt hij. "Er zijn hellingen die al een halve meter tot meter lager liggen dan normaal." "Bepaalde delen kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor de gebruikers", zegt Huijs: "In de afdalingen zie je bijvoorbeeld door slippende wielen gaten ontstaan."
"Ik doe dit werk al 25 jaar, maar heb dit nog nooit meegemaakt", verzucht hij. "Het is niet normaal hoe snel de erosie gaat. Het doet pijn de routes zo te zien." Huijs en collega Maurice Koot probeerden de problemen nog te tackelen met kunststof matten. "We hebben er zeker een paar honderd weggelegd. Alleen kun je nooit het hele parcours bedekken. En er de hele dag bij staan, is ook geen optie."

4,5 kilometer afgesloten

Dus rest nog maar één oplossing: te slechte stukken afsluiten. "En gebruikers adviseren de routes zoveel mogelijk te vermijden. Vervelend, maar het is niet anders." Met rood-wit lint zijn in Dorst deze week de eerste stukken afgezet. Huijs schat zo'n 4,5 van de ruim 9 kilometer.


Afb.: © Maurice Koot


Pijlen geven de omleidingsroutes aan. "Dit alles is in overleg met Staatsbosbeheer gegaan", zegt hij. "Ik verwacht dat dit weekend nog een stuk bij Vrachelen dichtgaat." Het Cadettenkamp blijft voorlopig helemaal open. "Die route is redelijk vlak, waardoor de schade minder zal zijn."

Druilerig weer

De Oosterhouter hoopt nu vooral op druilerig weer. "Bij een flinke regenbui spoelt het zand weg en loopt het parcours juist meer schade op", legt hij uit. "Eén dag miezerig weer zet geen zoden aan de dijk; dat is zo opgedroogd. Maar als het een week doorgaat, kan het water langzaam de bodem inzakken. Dat is het beste."

Hoe dan ook: in het najaar moeten de parcoursbouwers flink aan de bak. Want naast de droogte kreeg de route op het technische deel in Dorst ook te maken met een bosbrand. "Ik hoop dat ik ongelijk krijg", zegt Huijs.

"Maar in het slechtste geval zijn we tot november bezig om alle schade te herstellen. Gelukkig hebben we een heel arsenaal aan mensen en goed materiaal. Maar het wordt een megaklus."

Bron: bndestem.nl


Bekijk de routes van Oosterhout, Dorst, Teteringen