Hommeles rond onderhoud MTB-paden in Limburg

25-01-2018 - Wie onderhoudt vanaf dit jaar de mountainbikeroutes in de Belgische provincie Limburg? Nadat de bevoegdheid sport uit handen werd genomen van de provincies, is het een twistpunt tussen Sport Vlaanderen en de gemeentebesturen.


Afb.: photopress.be


Zesendertig Limburgse gemeenten moeten vanaf dit jaar zelf betalen voor het eerstelijnsonderhoud van de mountainbikeroutes op hun grondgebied. Tot vorig jaar deed de provincie dat, maar vanaf 2018 is sport een Vlaamse in plaats van een provinciale bevoegdheid.

En bij Sport Vlaanderen (het voormalige Bloso) schuift men in Limburg nu de kosten door naar de gemeentebesturen. Net zoals dat in alle andere Vlaamse provincies blijkbaar reeds het geval was. “Voor een onderhoudsploeg per provincie is er geen geld”, zegt Ken Nys van Sport Vlaanderen in Het Belang van Limburg. "In andere provincies stonden de lokale besturen altijd al in voor het onderhoud van de mountainbikeroutes. Zij betaalden ook de rekening. In Limburg kregen de gemeentes ondersteuning van de provincie en dat loopt nu af.” En de uitzondering maken voor Limburg doet Sport Vlaanderen niet: “Dan zouden we dat ook voor de vier andere provincies moeten doen. Die middelen zijn er gewoonweg niet.

Het provinciebestuur schat de kost op zo'n 20.000 euro per jaar. Verdeeld over de 36 gemeentes lijkt dat ons niet meteen een onoverkomelijk bedrag om gedragen te worden door de gemeentebesturen, maar toch staan die in dezelfde krant op de achterste poten. Volgens Nys wordt nu op Vlaams niveau bekeken welke overgangsmaatregelen er mogelijk zijn. "We blijven trouwens wel alle kosten voor de infrastructuur van de mountainbikeroutes betalen", sluit Sport Vlaanderen af.

Bron: mountainbike.be


Bekijk hier de MTB-routes in Limburg.