HOME

ANTWERPEN

LIMBURG

OOST VLAANDEREN

VLAAMS BRABANT

WEST VLAANDEREN


HENEGOUWEN

LUIK

LUXEMBURG

NAMEN

WAALS BRABANT

DUITSLAND

G.H.D. LUXEMBURG

NEDERLAND

10 redenen waarom mountainbikers blij moeten zijn dat de zomer voorbij is

Bron: redbull.com - Geschreven door Roy Rovers

19-11-2018 - Mountainbiken in de herfst en winter kan echt wel heel erg leuk zijn. Als je er maar het beste van maakt. Straks wil je nooit geen zomer meer!


Afb.: © Michael Tearsbol Jepsen

1. Onvoorspelbare weersomstandigheden zijn de beste weersomstandigheden

Eigenlijk maakt het niet veel uit wanneer je gaat biken. Het zorgt voor ontspanning, het is goed voor je conditie en je vergeet even de zorgen van alledag.
En biken in de herfst of winter? Vaak is dat nog beter! Vooral in de herfst ziet je lokale ronde er ineens heel anders uit, en de laagstaande zon zorgt voor een mooi kleurenpalet als je door de bossen crost. En als als slagroom op je toetje krijg je alle extra obstakels die je in de zomer amper tegen komt: modderpoelen, bevroren stukken trail, bladeren, noem maar op.
Hoe vaak werd je niet verrast door een modderpoel die ervoor zorgde dat je bike abrupt stilstond. Soms met een ‘over-the-bar’ actie als resultaat.
En wees eens eerlijk: een beetje spelen in de modder blijft leuk, toch?


2. In een groep rijden zorgt gegarandeerd voor extra vermaak


Afb.: © SAM NEEDHAM - Gee Atherton, koning van het mountainbiken tijdens Red Bull Fox Hunt.

Oké, oké, je hebt gelijk. Natuurlijk bedoelen we niet dat je nu meteen net als Gee Atherton met 200 man tegelijkertijd een heuvel af moet gaan denderen. Wekelijks worden er door heel België/Nederland meerdere toertochten georganiseerd.
Voordeel: je hoeft je niet druk te maken over een route en vaak word je tijdens of na de tocht nog voorzien van een lekker bakkie soep.
Maar ook onderweg valt er genoeg te lachen. Er is er altijd wel eentje bij die vol door de modder gaat of wat mooie capriolen uithaalt. Wedden dat je veel nieuwe bike vrienden maakt!

3. Rijden in het donker opent een compleet nieuwe wereld

Ken je je lokale trail op je duimpje? Weet je iedere bocht blindelings te vinden? Rij je alles op de automatische piloot? Dan wordt het tijd om eens in het donker te gaan biken. De trail zal weer een hele nieuwe dimensie voor je krijgen!
Zorg wel voor verlichting die daarvoor geschikt is! En ga, indien mogelijk, liever met meerdere bikers op pad. Mocht er iets gebeuren dan kan het heel lang duren voordat je iemand tegenkomt. En zorg voor genoeg reservemateriaal, mocht je met pech komen te staan.


4. De omgeving verandert met de week


Afb.: © RED BULL ILLUME 2016 - Niet iedere herfstrit zal er zo uitzien, maar toch...

In de zomer kan je er vanuit gaan dat iedere rit zo’n beetje hetzelfde zal zijn. En daar is niks mis mee, maar het kan wel eens saai worden. En dat is natuurlijk het laatste wat we willen als we met onze favoriete sport bezig zijn!
Jij maakt het allemaal mee; groene bladeren die bruin worden en afvallen. Bossen die van groen naar bruin naar wit veranderen. Modder, bladeren, water, kou, mist. Geen twee ritten zijn hetzelfde. Enjoy!

5. Je wordt een betere biker


Afb.: © DAVE MACKISON - Word jij de nieuwe MacAskill?

Losse bladeren, gladde boomwortels en weer die modder! Je zal alle skills nodig hebben om niet op je plaat te gaan. En juist daar zit je leercurve!
In de zomer kan je je Strava PR smashen, in de winter is dat een stuk moeilijker. Dan is je techniek veel belangrijker dan heul hard kunnen fietsen!
Maar… de volgende zomer rijd jij al je bike buddies voorbij (mits die dit artikel dus niet gelezen hebben)


6. Het is minder druk op de trails


Afb.: © PARIS GORE - Kate Courtney, de baas van het bos.

Zie je?
Doe er je voordeel mee!

7. Je kan eindelijk gebruik maken van je technical gear!

Brrrrr…. Met een shirtje en korte broek ga je het niet meer redden. Mooi! Nu kan je eindelijk al die toffe kleding gebruiken die al maanden in je kast om aandacht schreeuwen.
Thermo-shirts, softshells, waterdichte handschoenen, helmmutsjes, noem het maar op.
En uiteraard trek je alles aan, laag op laag. De kou is ver te zoeken zo goed als jij je hebt ingepakt. Subtiel fietsen kan je wel vergeten met alle weerstand van de verschillende lagen.
Maar over een paar maanden ben je weer bevrijd ;-)

8. Keep fresh en vrolijk


Afb.: © MICHAEL TAERSBOL JEPSEN - Blijven lachen.

Veel mensen bergen hun geliefde fiets op in de winter. Zonde! Wees niet zo’n persoon. Maak jezelf niet verdrietig. Maak je bike niet verdrietig. Ga erop uit!
Het is allang bewezen dat sporten goed voor je is. En een frisse neus halen kan echt geen kwaad. Ook al fiets je misschien minder dan in de zomer, iedere rit zorgt voor een betere gezondheid. Iets wat met Netflixen niet echt het geval is.


9. Ooohhhh, die warme douche

Je hebt het gefixed. Na al die kilometers op je fiets onder de meest erbarmelijke omstandigheden sta je met een vette smile voor de deur van je huis. Uiteraard maak je eerste je geliefde stalen ros goed schoon, want die heeft het ook zwaar te verduren gehad.
En dan, dan pak je je momentje! Die lekkere warme douche die de hele rit al door je hoofd spookte. Heerlijk!

10. Het gevoel echt iets gepresteerd te hebben


Afb.: © LEO FRANCIS - Prestaties vier je!

Er is geen twijfel mogelijk dat het gevoel iets gepresteerd te hebben vele malen hoger ligt als je er meer effort in gestopt hebt. En met die effort zit het wel goed. Als jij de laatste korrels opgedroogde modder uit je oren vist mag je jezelf op de schouder kloppen. You did it! Je bent effe lekker uit je comfort zone gestapt, en terwijl anderen thuis zaten met de voetjes in de lucht ging jij als een ware avonturier de bossen in.
En morgen doe je het gewoon weer!


Bron: redbull.com