MTB-Tips: Zó was je je fietskleding op de juiste manier

Als je vaak fietst, is je wasmand nooit leeg. Om je sportkleding zo lang mogelijk fris en mooi te houden, is het belangrijk om het goed te wassen. Maar wat is de juiste manier om je bezwete outfit in de wasmachine te doen? En hoe zorg je ervoor dat alles schoon en fris blijft?


Afb.: Ⓒ mtbroutedatabase.be

Deze fouten worden het vaakst gemaakt bij het wassen van sportkleding:

1. Je gebruikt veel zeep

Als je merkt dat je na je intensieve training niet zo aangenaam ruikt, weersta dan de verleiding om extra wasmiddel toe te voegen. Het gebruik van te veel zeep kan ertoe leiden dat niet alle zeep wordt verwijderd tijdens het spoelen. Dit kan ervoor zorgen dat er voedselbronnen voor bacteriën achterblijven, wat niet prettig is. Dus, in zo'n geval is minder zeep eigenlijk beter, ook al lijkt dit misschien onlogisch.

2. Je gebruikt wasverzachter

Bij het wassen van sportkleding is het niet nodig om wasverzachter te gebruiken. Het gebruik van wasverzachter kan de vezels in je kleding verstoppen, waardoor het water en het normale wasmiddel je fietsbroek, ondershirt, enzovoort niet goed kunnen reinigen. Hierdoor kan de zweetgeur blijven hangen, wat opnieuw een paradox is. Vooral bij elastische kledingstukken is het belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat wasverzachter allesbehalve vriendelijk is voor deze stoffen.

3. Je wast op te hoge temperaturen

Als je op te hoge temperaturen wast, bestaat de kans dat je kleding krimpt of beschadigd raakt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Hetzelfde geldt voor drogen: gebruik een zo laag mogelijke temperatuur of hang je kleding aan een wasrek om te voorkomen dat het beschadigt.

4. Je hebt je sportkleding met vieze geur niet eerst laten weken in een koud badje.

Als de vervelende geur blijft hangen, zelfs na meerdere wasbeurten, probeer dan dit: laat je stinkende kleding een half uur weken in een badje met koud water en een halve kop (schoonmaak)azijn. Nadat het half uur voorbij is, spoel je de kleding af en was je het zoals je normaal zou doen in de wasmachine.

5. Je keert je kleding niet binnenstebuiten

Door je kleding binnenstebuiten te keren, vooral broeken, zorg je ervoor dat de meest stinkende plekken van je kleding worden gereinigd. De binnenkant van je kleding komt natuurlijk direct in contact met je huid. Op deze manier behoud je niet alleen de kleuren van je kleding beter, maar zorg je er ook voor dat de geur effectiever wordt aangepakt.

6. Je gooit je vieze was op een hoop

Hoewel het verleidelijk kan zijn, is het belangrijk om je vuile sportkleding niet op een hoop in de hoek van de kamer te gooien als je om welke reden dan ook geen tijd hebt om het te wassen. Naast de onaangename geur zijn opgepropte en bezwete kledingstukken een paradijs voor bacteriën. Het is beter om de kleding in de tussentijd op te hangen, bij voorkeur buiten, zodat het kan uitwaaien en luchten.

Terug naar overzicht: Tech Zone