10 mooiste mountainbikeroutes van België – Deel 2

De eerste vijf tips voor mountainbiketrips hebben we eerder gegeven. Er zijn nog veel meer plekken waar je in België kunt genieten van een sportieve fietstocht. Dit is deel twee van de mooiste mountainbikeroutes van België. Het is aan jou om ze te verkennen met je mountainbike.


Aywaille - Afb.: mtbroutedatabase.be

Aywaille: Ninglinspo

On-Belgisch berglandschap
De Ninglinspo, het prachtig gelegen bergriviertje, biedt fantastisch mountainbiketerrein. Het is een zijrivier van de Amblève, gelegen in de gemeente Aywaille. Het stroomt door een beschermd gebied en haalt zijn schoonheid uit het wilde karakter van de omgeving.
Dit is een van de meest aantrekkelijke plaatsen in Hoog-België voor mountainbikers. Voor degenen die op de hoogte zijn van het endurogebeuren, zijn Ninglinspo, Aywaille, Remouchamps en de Amblèvevallei bekende namen. De trails in deze bergachtige regio zijn perfect voor technisch werk. De zijrivieren en rotsformaties rond de waterval La Chaudière zijn buitengewoon prachtig. Het is moeilijk te geloven dat je nog steeds in België bent. Vanuit het dal van Ninglinspo rijd je naar Vert-Buisson en het heidegebied van Porallée, en zo beland je in het dal van de Amblève. Overal zie je trails, elk met hun eigen uitdagingen. Wat je ook graag doet op je mountainbike, hier zit je goed.


Aywaille - Afb.: mtbroutedatabase.be

Ontdek de routes in Aywaille hier.

Hoei (Huy)

Een razende adrenaline-kick
De muur van Hoei is een berucht begrip in de wielersport, bekend om zijn steilheid, waardoor je moet remmen om niet achteruit te rollen. Rond de muur vind je een overvloed aan hoogtemeters, bossen en singletrails. We zijn in de provincie Luik, aan de samenvloeiing van de Maas, Hoyoux en Mehaigne. Bois Madam biedt meteen stevige beklimmingen en een prachtig panorama van kastelen, rotsen, bossen, velden en een meanderende Maas. De afdalingen zijn snel, steil en technisch, vaak met een verborgen technische passage als bonus. Bois Mimont herhaalt dit trucje: door de rivier, brutale steile beklimmingen, supersnelle afdalingen, uitgedroogde rivierbeddingen... Andere bossen zoals Bois Thier Marechal, Bois de Gives, Bois du Roi zijn ook prachtige plekken om te fietsen. De beklimmingen zijn ofwel vervelend lang ofwel bijzonder steil, de afdalingen een razende adrenalinekick.


Huy - Afb.: mtbroutedatabase.be

Ontdek de routes in Hoei hier.

Gooik

Glooiend door het Pajottenland
In het Pajottenland, een prachtige en rustige regio ten zuidwesten van Brussel, gelegen tussen de rivieren Zenne en Dender, en de snelwegen Aalst-Brussel en Edingen-Halle, ligt Gooik. Bekend om de vele kleine en ambachtelijke brouwerijen van Kriek en Geuze, en een oase van rust dichtbij de hoofdstad. De startplaats is het ontmoetingscentrum De Cam, in het centrum. Vanaf hier wordt je een prachtige route aangeboden door een heuvelachtig landschap en over brede veldwegen en leuke kronkelpaden. De beklimmingen zijn nergens echt lang, de afdalingen nergens heel technisch of steil, maar het weelderige groene landschap en een aantal leuke singletracks maken van het Pajotttenland een heel leuk mountainbiketerrein. Met de klim naar de Kester en het motorcrossparcours van Kesterheide krijg je overigens een pittige uitdaging voorgeschoteld die je naar het hoogste punt van Zuidwest-Brabant leidt.


Gooik - Afb.: mtbroutedatabase.be

Ontdek de routes in Gooik hier.

Ottignies: Piste VTT en Bois des Rêves

Een droom voor freeriders
Het Bois des Rêves in Ottignies Louvain-La-Neuve is een populaire bestemming voor mountainbikers. Het provinciaal domein biedt een 27 kilometer lange route door Ottignies en Louvain-la-Neuve, evenals een Piste VTT, die een supertechnische wirwar van paden, steile beklimmingen, uitdagende afdalingen, jumps en drops voor freeriders, en boomwortels biedt. Het Bois des Rêves is een absolute aanrader voor wie zijn rijtechniek wil verbeteren en is gewoon een geweldige plek om te stoeien met de mountainbike.


Ottignies-Louvain-La-Neuve - Afb.: mtbroutedatabase.be

Ontdek de routes in Ottignies hier.

De Schorre, Boom

Op de heilige wei van Tomorrowland
De Schorre in Boom is bij velen bekend als de locatie van het populaire festival Tomorrowland, maar weinigen weten dat er ook een uitdagend mountainbikeparkoers is aangelegd. Het Provinciaal Recreatiedomein ligt in de Rupelstreek, een groene oase in de drukte van de steden Antwerpen, Mechelen en Brussel. Het domein is een oude kleiput en een groot deel van de Schorre was vroeger eigendom van steenbakkerijen. De mountainbikeroute is technisch uitdagend met veel draaien en keren, steile beklimmingen en technische afdalingen met boomwortels en rockgardens. Voor de echte adrenalinejunkies, is er ook een niet-officiële route in Terhagen die nog meer uitdaging biedt.


Boom - Afb.: mtbroutedatabase.be

Ontdek de routes in Boom hier.



Heb je de eerste vijf mountainbikeroutes nog niet gezien? Klik hier om ze te ontdekken. Het is zeker de moeite waard!


Bekijk hier nog meer MTB-routes.